Okončan sastanak SDA i PDA: Izetbegović: Visok stepen saglasnosti; Kukić: Nismo razgovarali o podjeli resora

by admin2
| 16:13
  •  
  •  
  •  
  •  

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka kazao je da je postignut visok stepen saglasnosti po nekim prioritetima te naveo, između ostalog, da su saglasni da Sarajevo, Zenicu i Tuzlu treba spojiti kvalitetnom cestom, po mogućnosti autocestom. Bilo je riječi i o energetskom sektoru.

Izetbegović je naglasio da su se fokusirali na pitanje iskrenosti u saradnji, čega nije bilo dovoljno, što je i bio razlog razilaženja.

– Moramo osmisliti taj mehanizam da ne bude preglasavanja jer preglasavanje uspori donošenje bitnih odluka. Taj čvor moramo razvezati – dodao je Izetbegović.

Komentirajući novi istup predsjednika DF Željka Komšića, Izetbegović je rekao da se s Komšićem vidio prošle sedmice i da nije imao odgovor kakav se sad može iščitati iz ovog nastupa lidera DF-a.

Dodao je da, ako bi došlo do obrata i iz DF-a budu spremni ući u koaliciju, to neće zavisiti samo od SDA.

– Prerano je govoriti o širokoj koaliciji, čekat ćemo odgovor DF-a jesu li raspoloženi za to – kazao je Izetbegović.

Kukić je ocijenio da je sastanak bio sadržajan i korektan i da je postignut veliki stepen usaglašavanja nekih nejasnoća.

Podsjetio je da PDA nije sam, već je u bloku sa SBB-om i A-SDA.

Kazao je da na današnjem sastanku sa SDA nije bilo rasprava ni o kakvim raspodjelama resora i vlasti.

Podsjećamo, delegacija SDA, predvođena predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, prošle je sedmice održala odvojene sastanke sa SBB-om i A-SDA o mogućoj saradnji pri formiranju državne i federalne vlasti.

Delegaciju PDA predvodio je predsjednik ove stranke Mirsad Kukić.

Nakon stava Bh. bloka da ne želi u vlast, SDA se okrenula drugim mogućim partnerima. Sa SBB-om i A-SDA postignuta je visoka saglasnost o strateškim pitanjima. Nakon današnjeg sastanka situacija bi trebala biti jasnija kada je pitanje ko bi mogao formirati vlast.

(TI/Slobodna Bosna)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.