Željko Komšić: Žalosno je da neki istaknuti članovi SDP-a građane dijele na urbane i ruralne

by nedim
| 6:58
  •  
  •  
  •  
  •  

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u intervjuu za podgoričku Pobjedu govorio je između ostalog i o formiranju vlasti u BiH.

-Iako je opozicioni status u našem biračkom tijelu očito veoma popularan, bojim se da bi logika “vječne opozicije” u političkom smislu mogla doći glave i ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH – naveo je Komšić.

Poručio je da će građani u jednom trenutku s pravom reći – “dobro, pa zašto mi uopće za vas glasamo?!”

-Najzad, naivan je onaj ko misli da će BH blok na sljedećim izborima uspjeti osvojiti 51 procenat podrške i time steći pravo da sam napravi vlast – zaključio je Komšić.

Posebno su interesantni njegovi odgovori vezani za Bh. blok, koji uz DF čine još SDP i Naša stranka.

-Kada pogledate rezultate izbora vidjet ćete da je riječ o partijama koje za ovdašnje prilike predstavljaju respektabilnu političku snagu. Problem je to što Bh. blok nije politički profilisan: suviše je među nama razlilčitih ideja. Da li će Bh. blok imati snage i volje da artikulira neku novu ideju, ne mogu reći lijevu, budući da Naša stranka tvrdi da je socijalno-liberalne orijentacije – ne znam. Možda vrijedi probati. Međutim znajući kako to ide u BiH moram reći da nisam optimista – rekao je Komšić.

Na upit šta je zajedničko strankama Bh. bloka, odgovorio je da njihov neformalni dogovor još nije preciziran.

-Ipak, zajednička nam je ideja očuvanje multietničkog karaktera BiH. DF je možda najradikalnija u zagovaranju građanskog principa, iako znamo da se, čim to pomenete, polovini građana naše zemlje podiže kosa na glavi. Istovremeno žalosno je da neki istaknuti članovi SDP-a, partije iz koje sam ja politički potekao, postaju ksenofobični, isključivi, u smislu da građane dijele na urbane i ruralne. Ne možete graditi ljevicu, a zagovarati urbani radikalizam – naveo je Komšić, dodavši da je opasno što taj problem eskalira u SDP-u.

On se upitao i može li takva politika atomizirati ideju ljevice da se dobije ljevica tuzlanskog tipa, ljevica sarajevskog tipa i sl., navodeći da s nekim ko ima takve ideje ne može krenuti u zajednički projekat.

Kad je riječ o članovima Predsjedništva BiH, Komšić je kazao da se trude da privatno održe korektne odnose, “bez obzira na to što imamo posve različite političke stavove. Uostalom, raditi nam je zajedno naredne tri i po, četiri godine”.

Na pitanje može li BiH 1. novembra zaista dobiti status kandidata za članstvo EU, Komšić je rekao da je taj rok “isuviše ambiciozno postavljen”.

-Zašto? Brisel nam je postavio nekoliko uslova, od kojih je formiranje vlasti na svim nivoima već ispunjen. Do 1. novembra bismo mogli odgovoriti i na dodatna pitanja iz Upitnika EK. Međutim, ostaje reforma izbornog zakona, koja mora biti obavljena u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i u skladu sa odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu. To će biti najveći izazov – rekao je Komšić.

U BiH su, rekao je, EU i NATO integracije za sada dva odvojena procesa.

-I tokom razgovora u Briselu, istaknuto je da među članovima Predsjedništva BiH o tome postoje bitne razlike – kaže Komšić.

On smatra da bi BiH, baš kao i Crna Gora i Makedonija, sigurno imala višestruke koristi od članstva u NATO.

-Mislim da je naše članstvo u NATO veoma realno. Podršku ulasku BiH u NATO Milorad Dodik, kao trenutno glavni protivnik te ideje, dovodi u vezu sa eventualnim ulaskom Srbije u taj vojni savez, zanemarujući, pritom, činjenicu da tezu o vojnoj neutralnosti Srbije ozbiljno dovodi u pitanje veoma bliska saradnja službenog Beograda i NATO. Mislim da je gospodin Dodik veoma pragmatičan čovjek i da je u postojećim okolnostima njegova logika sljedeća: tačno je, trenutno me podržava Rusija; šta će biti ako je se jednoga dana odreknem – rekao je on.

(TI/Pobjeda)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.