SMS prevare: Grupa u BiH koristila 300 telefonskih brojeva i “zaradila” 83.000 KM

by nedim
| 8:15

Jedna od SMS poruka kojima se prevaranti koriste

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, u saradnji s pripadnicima Policijske uprave Doboj, lišili su slobode osobe S.P. i B.Š. na području Modriče zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo računalna prevara.

Po naredbi Osnovnog suda u Modriči izvršeni su pretresi lokacija koje koriste privedeni te je pronađeno i oduzeto 12 mobilnih telefona, veći broj nosača sim-kartica i sim-kartica operatera MTEL, HALO i MTS i drugi predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela.

S.P. i B.Š. se sumnjiče da su krivično djelo izvršili od marta 2016. godine do dana lišenja slobode, korištenjem oko 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Facebook, slanjem SMS poruka i poruka putem Messangera, lažno se predstavljajući kao osobe poznate oštećenima, od njih tražili uplatu dopuna na SIM kartice u iznosima od 2 do 50 KM, saopćeno je iz MUP-a RS.

Osumnjičeni su uplaćene iznose koristili kako bi izvršili uplate za online klađenje na sportskoj kladionici, a ovim krivičnim djelom pričinjena je materijalna šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 83.000 KM.

Iz Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske pozivaju građane koji su imali slične situacije, odnosno koji su posredstvom mobilnih telefona dobivali slične sms-poruke, da ta djela prijave u najbližu policijsku stanicu – prenose agencije.

(TI)