Stečeni uslovi za finansijsku deblokadu FBiH: Usvojen budžet za 2019. godinu

by admin2
| 18:19
  •  
  •  
  •  
  •  

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova budžet Federacije za 2019. godinu na današnjoj konstituirajućoj sjednici u Sarajevu, piše Fena.

Budući da je u januaru, budžet u istom tekstu većinom glasova odobrio i Predstavnički dom, stekli su se uslovi za operativnost tog akta po objavi u Službenim novinama, odnosno za finansijsku debolkadu Federacije.

U Domu naroda, budžet je danas odobren bez mnogo rasprave uz zaključak da prilikom njegovog rebalansa bude razmotren zahtjev za izdvajanje dva miliona KM za razvoj namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

Ovogodišnji federalni budžet odobren je u oba Doma u ukupnom iznosu, predloženom iz Federalne vlade, od 2,65 milijardi KM.

Uz budžet je izglasan i propratni akt, Zakon o njegovom izvršenju.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na konstituirajućoj sjednici je većinom glasova odobrio izmjene Zakona o budžetima čiji je cilj da i Grad Mostar dobije ovogodišnji budžet u situaciji kad nema izabrano Gradsko vijeće.

Ovlasti za proglašenje budžeta ovim izmjenama se daju gradonačelniku u navedenim uslovima.

Budući da su ovakve zakonske izmjene odobrene u januaru i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, stekli su se uslovi za stupanje na snagu po objavi u Službenim novinama.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici, Dom naroda je odobrio većinom glasova i budžet Federacije BiH za 2019., koji također može postati operativan budući da ga je na januarskom zasjedanju odobrio i Predstavnički dom. Time su se stekli uslovi i za finansijsku deblokadu FBiH.

Uz federalni budžet su odobreni i Zakon o njegovom izvršenju, kao i ovogodišnji finansijski planovi Zavoda za zapošljavanje FBiH, Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te Federalnog fonda solidarnosti, kao i Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Nakon ovih tačaka dnevnog reda, sjednica je završena.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.