Dom naroda FBIH: Martinović predsjedavajući, Žarko Vujović nije dobio podršku za izbor

by nedim
| 14:20
  •  
  •  
  •  
  •  

Tomislav Martinović novi je predsjedavajući Doma naroda FBiH. On je izabran većinom glasova na prijedlog Kluba Hrvata. Za dopredsjedavajućeg Doma izabran je Aljoša Čampara, dok za izbor drugog dopredsjedavajućeg nije bilo većine. – javlja Fena.

Martinović je dobio podršku 38 delegata, 11 ih je bilo suzdržanih, a pet protiv.

Martinović je, zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, odmah stavio do znanja da je on na funkciji privremeno, zbog, kako je kazao, ličnih kadrovskih rješenja.

Po izboru na mjesto predsjedavajućeg, Martinović je preuzeo vođenje današnje konstituirajuće sjednice od predsjedavajuće iz starog saziva Lidije Bradare.

Aljoša Čampara izabran je na prijedlog Kluba Bošnjaka za dopredsjedavajućeg Doma naroda, sa glasova 35 za, 12 suzdržanih, šest protiv.

Šest delegata iz Kluba Srba, kadrova SDP-a BiH, predložio je Žarka Vujovića (SDP Tuzla) za drugog dopredsjedavajućeg. On nije dobio podršku za izbor na ovu funkciju. Za njega je glasalo 19 delegata, 16 je bilo suzdržanih, a 14 protiv

U Domu naroda Parlamenta FBiH danas su izborom predsjedavajućih formirani klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok Klub Srba nije imenovao svog predsjednika. U ovom klubu nedostaje još tri delegata.

Za predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka izabran je Jasmin Duvnjak, a novi predsjedavajući Kluba Hrvata je Ivo Tadić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.