Austrija od ponedjeljka u totalnom lockdownu, od 1. februara svi se moraju vakcinisati

by Tuzla Info
| 13:11

Kako bi se spriječilo dalje naglo širenje koronavirusa, Austrija od ponedjeljka na 20 dana uvodi opće mjere ograničenja kretanja, a od februara se uvodi obveza vaksinisanja, objavio je austrijski kancelar Alexander Schallenberg na konferenciji za medije.

“Unatoč dugotrajnom pokušavanju, nije nam pošlo za rukom uvjeriti dovoljno građana da se vakcinišu i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su vakcinisani, i to za dobrobit svih nas”, rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

Lockdown za sve automatski završava 13. decembra, ali samo za vakcinisane i one koji su preboljeli covid, a za ostale i dalje ostaje na snazi. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti imaju li te mjere učinka, a u slučaju pozitivne evaluacije lockdown se ukida za vakcinisane.

U tom periodu ponovno se uvodi ekonomska pomoć za one koje mjere zatvaranja ugrožavaju.

Uz to uvodi se obveza nošenja FFP2 maski u svim zatvorenim prostorima pa i na radnim mjestima ako nisu uvedena neke druge zaštitne mjere poput odvojenih radnih mjesta.

Schallenberg je rekao kako je vlada svjesna da od vakcinisanih zahtijeva mnogo, ali je objasnio da su mjere nužne zbog toga što se “puno previše građana pokazalo kao potpuno nesolidarno”.

“Mi imamo previše političkih snaga u zemlji koje se uporno bore protiv vakcinisanja, što je atentat na naš zdravstveni sistem, rekao je Schallenberg aludirajući na kritike desno-populističke FPÖ. I zato se od 1. februara uvodi opća obveza vakcinisanja protiv covida za sve građane”, dodao je Schallenberg.

Dodao je kako ne žele peti val, a isto tako ni šesti ni sedmi, prenosi Klix.