Vučić o sankcijama za Dodika: Srbija neće podržati sankcije prema svom narodu

by nedim
| 20:25
  •  
  •  
  •  
  •  

U Beogradu je održan sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je nakon sastanka  na zajedničkoj press konferenciji poručio da su razgovarali o svim važnim temama, ali je uvodni dio konferencije posvetio i kao prioritetnu temu izdvojio izgradnju autoputa i povezivanju Srbije i RS, te dodatno spajanje Bošnjaka i Srba putovima.

– Razgovarali smo o izgradnji infrastrukture. U tom smislu o dionici o izgradnji trase od Bijeljine do Sremske Rače. Ono što je za nas važno, zamolio sam Dodika da razgovara i o Sarajevu, da ubrzamo izgradnju autoputa ka Sarajevu, rekao je Vućić.

On je dodao da između BiH i Srbije trenutno nema normalnog puta.

– Nadam se da će most Bratoljub biti uskoro završen između Bratunca i Ljubovije, naveo je Vučić i dodao da se razgovaralo o energetskoj krizi te gradnji gasovoda do Banja Luke.

Vučić je govorio i o izgradnji aerodroma u Trebinju koji bi trebao spojiti Trebinje s Beogradom I drugim evropskim destilacijama.

– Razumio sam tri važne stvari. Dodik je večeras nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir RS da pravi probleme bilo kome, nego to predstavlja reakciju na to što se pravo na korištenje šuma oduzima RS. Za mene važna poruka da – ako se taj problem riješi, on je spreman da razgovara a to znači da funkcionišu institucije BiH, rekao je Vučić i dodao:

– Moramo da vodimo dijalog s Bošnjacima. I jedni i drugi moramo da se ostavimo snova o pobjedama nad drugim narodom. Taj dijalog treba ustanoviti ili obnoviti.

Rekao je da su razgovarali i o vojsci RS te da je prenio poruke Dodiku iz Evrope.

– Veoma sam mu zahvalan što je spreman da sasluša mišljenja i drugih ljudi. Važno je da pokažem da RS nije izvor problema. I ono što želim da kažem da će Srbija biti protiv bilo kakvih sankcija protiv bilo koga u RS, naš stav je jasan i nedvosmislen. Molimo sve da dođemo rješenja razgovorom. Sankcije nikome neće ništa dobro donijeti, rekao je Vučić.

Na pitanje da je osam EU zastupnika zatražilo sankcije, Vučić je rekao:

– Njima je RS mala smetnja. Smeta im jaka Srbija. Ja ih razumem. Sve što sam večeras tražio od Dodika je da čuvamo mir i da, pre svega, mi Srbi pravimo kompromise. To što pričaju razni europarlemantarci, njih kad bi slušali svi bi se objesili da nas je briga šta priča neka Fiola. Imaju oni svoje interese, mi imamo svoje, posebno ljevičari. Ne govorim o cijelom Evropskom parlamentu.

– Neće biti blokade na Drini, jer Srbija nikada neće podržati sankcije prema svom narodu, naveo je Vučić, prenose Vijesti.ba.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.