Vanredno obraćanje: Izetbegović obrazložio apelaciju o nazivu RS

by nedim
| 14:00

Zašto uopšte ova inicijativa? Zato jer je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvtog i petog reda u Republici Srpskoj i da se nad njima vlada u RS-u, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Dodao je da zahtjev SDA neće biti da se ukine ime Republike Srpske već da se u njemu nađe mjesto i za Bošnjake i za Hrvate, te se osvrnuo na detalje inicijative i tajming, koji je izazvao mnogo polemike u javnosti.

”Dakle, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada – doziraju. Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vjerski službenici, Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen atlanski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže – dosta je. Prihvatili smo je jer smno htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastavi ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da se stvari poprave”, rekao je Izetbegović danas.

Također je komentarisao reakcije te kazao da je iz RS-a na najavu obraćanja Ustavnom sudu, odgovoreno prijetnjama da će se pristupiti protivzakonito. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku”, dodao je lider SDA.

SDA je jučer saopćila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Iz SDA navode da će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva Republike Srpske sa Ustavom BiH na osnovu važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za danas je zakazao sastanak s liderima srpskih stranaka o ovoj inicijativi SDA.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.