Kako do formiranja vlasti na svim nivoima: SDP danas o postizbornim kombinacijama!

by nedim
| 12:06

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) nastavit će danas na sjednici u Sarajevu raspravu o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora, potvrđeno je Feni iz SDP-a.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić kazao je novinarima da još uvijek nisu donijeli odluku o ulasku u vlast na federalnom i državnom nivou.

Dodao je da unutar SDP-a postoje o tome različita mišljenja, ali da nije donijeta definitivna odluka.

– Jedni smatraju da trebamo ostati opozicija, drugi da treba formirati vlast bez nacionalnih stranaka, a treći misle da treba ući u vlast i sa Strankom demokratske akcije i sa Hrvatskom demokratskom zajednicom – naveo je Čengić.    

Međutim, izrazio je uvjerenje da će Vlada u Kantonu Sarajevo ostati stabilna naredne četiri godine te da će implementirati sve usvojene mjere.

Sjednica Predsjedništva SDP-a dolazi nakon što BH blok nije uspio osigurati skupštinsku većinu u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te najava o mogućoj koaliciji SDP-SDA.
U međuvremenu, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Edita Đapo izjavila je jutros za Klix.ba da ova stranka više neće djelovati s BH blokom koji čine SDPBiH, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, tvrdeći da su one dogovorile ulazak u vlast na svim nivoima.
 
Također, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) održat će danas sastanak sa Strankom demokratske akcije (SDA), potvrdio je za Nezavisne novine Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Mediji su jučer objavili da ove dvije stranke planiraju održati sastanak narednih dana, ali nije poznato da li će razgovori biti održani na nivou lidera ili stranačkih delegacija.
Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, rekao je za Srnu da će ova stranka razgovarati sa svim političkim strankama koje su zastupljene u Parlamentu BiH i sa kojima je moguće formirati Vijeće ministara BiH.

– SNSD, kao pobjednička stranka u RS-u, želi da dođe do realizacije izbornih rezultata, što je u potpunosti u skladu s demokratskom praksom – rekao je Kovačević, a 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.