Sud BiH: Potvrđena optužnica protiv generala Armije Republike BiH Ramiza Drekovića

by admin2
| 18:15

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Drekovića, generala Armije RBiH, kojom se tereti za ratni zločin protiv civila na području Kalinovika 1995. godine, potvrdio je Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin za Fenu.

Dodao je kako je za petak, 25. januara, zakazano ročište u povodu prijedloga Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrane za Drekovića, odnosno zabrane sastajanja sa svjedocima, a koje je ranije odredio sudija za prethodni postupak.

Optužnica, koju je krajem prošle godine Tužilaštvo BiH podiglo, Drekovića tereti da je kao komandant Četvrtog korpusa Armije RBiH za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila.

Konkretno, tereti se da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području Konjica da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Prema tužbenim navodima, u tom je periodu usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te je granatiranjem prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata, prenosi Fena.

Iz Tužilaštva BiH ranije su saopćili kako će tužbene navode dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Dreković je uhapšen 5. decembra u njegovom stanu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, a tokom saslušanja u Tužilaštvu u potpunosti je negirao tužbene navode, te je nakon određivanja mjera zabrane pušten da se brani sa slobode.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.