Zemljotres u Albaniji, podrhtavanje se osjetilo i u Bosni i Hercegovini

by nedim
| 7:57
0401 zemljotres
  •  
  •  
  •  
  •  

Zemljotres jačine 4.1 stepeni Rihtera pogodio je Albaniju. Epicentar je bio blizu granice sa Crnom Gorom, 11 kilometara istočno od Podhuma, a prema izvještajima EMSC-a tlo je zadrhtalo i u Srbiji ali i našoj zemlji.

“Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 15. septembra 2021. godine, u 4 časa i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 km istočno od Podhuma (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 16 km”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Ovaj zemjotres nije mogao izazvati materijalnu štetu u epicentralnom području.

– “Jak potres, trajao je između 12 i 20 sekundi”, “Jako je zatreslo”, “Al se zatreslo da smo iz kreveta poskakali”, “Probudilo me, čula se jaka huka”, “Psi su mi najavili zemljotres. Lavež i jauk pasa je bio toliko jeziv da se znalo sto slijedi”, samo su neki od komentara koje su ostavili pratititelji stranice EMSC-a – piše Oslobođenje.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.