Novi Zakon o useljavanju radnika u Njemačku: Kada stupa na snagu i šta znači za bh. državljane?

by nedim
| 7:34

Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea, u Novom danu N1 televizije je objasnio šta donosi njemački Zakon o useljavanju radnika iz trećih zemalja koji je usvojila Vlada, a predstoji njegovo razmatranje u oba doma Parlamenta – Bundestagu i Bundesratu. Između ostalog, Smajić je istakao da će Zakon omogućiti da radnik iz zemlje koja nije članica Evropske unije boravi šest mjeseci u Njemačkoj u namjeri da pronađe zaposlenje.

“Novi Zakon predviđa niz olakšica. Pojednostavljena je procedura za građane iz trećih zemalja – onih koje nisu članice Evropske unije. Novim Zakonom pri zapošljavanju prednost neće imati više Nijemci i drugi državljani Evropske unije. Kvalifikovanim će biti smatrani radnici i sa nižom stručnom spremom. Bit će moguće doći u Njemačku i prije pronalaska posla. Dakle, bit će moguće boraviti u Njemačkoj šest mjeseci u namjeri da pronađete posao, ali bez pomoći države. Naravno, zahtjevat će se odlično poznavanje njemačkog jezika”, objasnio je novinar Deutsche Wellea.

Kao razlog zbog kojeg je njemačka Vlada donijela ovakav Zakon, Smajić je istakao to što ovoj državi nedostaje milion i 200.000 radnika. Njegovatelji, medicinari, zanatlije i vozači su najtraženiji na tržištu rada Njemačke, podcrtao je Smajić, da bi potom dodao:

“Mnogi već sjede na spakovanim koferima da dođu u Njemačku”.

Prema njegovim riječima, mnogi građani jugoistočne Evrope priželjukuju da rade u Njemačkoj zbog uslova rada. Smajić je ukazao da ako Bundestag i Bundesrat usvoje ovaj Zakon, bit će omogućeno i to da radnici iz zemalja koje nisu iz država Evropske unije steknu pravo na boravišnu dozvolu, a i kasnije da migriraju njihove porodice u ovu državu.

Podsjetio je da ako njemački zakonodavac usvoji ovaj Zakon, na snagu bi trebao stupiti 2020. godine.

Novinar Deutsche Wellea je upozorio na to da Kosovo ima najmanju koncentraciju ljekara u Evropi, dok je u Bosni i Hercegovini dramatično opao broj građevinskih radnika zbog čega kasni izgradnja objekata.

Novi zakon o useljenštvu podrazumijeva:

– Termin kvalificirana radna snaga obuhvata osobe sa univerzitetskom diplomom i kvalifikovane radnike.
– Njemački poslodavci više neće morati dokazivati da nisu bili u mogućnosti naći kvalifikovanu radnu snagu u Njemačkoj ili unutar EU.
– Zapošljavanje se više neće odnositi samo na deficitarna zanimanja.
– Omogućit će se boravak u Njemačkoj na određeno vrijeme radi traženja posla, ako osoba govori njemački i jezik i može se izdržavati tokom boravka.
– Olakšan je boravak u Njemačkoj radi usavršavanja, jednostavnije priznavanje diploma.
– Ubrzane su i olakšane administrativne procedure.

Prije stupanja na snagu, potrebno je da saglasnost daju i njemački parlament – Bundestag, kao i Bundesrat – Savezno vijeće Njemačke. Novinar Deutsche Wellea Mehmed Smajić smatra da je to samo protokolarno pitanje.

“Ubuduće će, recimo, diploma u Njemačkoj biti priznata u roku od 2-4 sedmice. Isto tako, osobe mlađe od 25 godina moći će doći u Njemačku i boraviti od 6 do 9 mjeseci i tražiti volontarijat ili mjesto na fakultetu. Osim toga, nakon određenog vremenskog perioda, stiču pravo na stalno zaposlenje, dobivanja stalne boravišne ili radne dozvole, što im omogućava da u dogledno vrijeme u Njemačku dovedu i svoju porodicu”, pojašnjava Smajić.

Njemačka vlada također navodi da će se poduzeti i drugi koraci kako bi se umanjile i olakšale administrativne procedure. To uključuje i proceduru dobivanja vize. Bit će, navodi njemačka vlada, i dodatnog marketinga u saradnji sa njemačkim privatnim sektorom, a više napora će se uložiti i da se promovira njemački jezik, posebno van zemlje.

Direktorica portala Boljiposao.com Aida Zejčirović smatra da je novi njemački zakon uvod u novi val iseljavanja iz BiH.

“Mi trenutno na portalu imamo 435 oglasa za inozemstvo, od čega je 230 za Njemačku. Bez novog zakona, mi imamo dosta potreba za Njemačko tržište. Očekuje se egzodus, iz više razloga. Već sada imamo odlazak mladih i kompletnih porodica, a kada se donese ovaj zakon, bit će i gora situacija”, zaključuje Zejčirović.

Ukoliko Njemačka želi da zadrži snažnu ekonomiju, mora obezbijediti priliv stručne radne snage, u skladu sa industrijskim potrebama, navedeno je iz njemačke vlade. No, Horst Seehofer – ministar unutarnjih poslova Njemačke je upozorio – useljavanje u socijalnu skrb Njemačke je isključeno.

(N1/Akta.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.