2019. donosi veće plate budžetskim korisnicima: Ministrima i premijeru povećanje do 150 KM

by admin2
| 18:12

Sindikat državnih službenika i namještenika i Vlada FBiH dogovorili su povećanje osnovice plaće sa 315 KM na 330 KM u 2019. godini.

Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik Sindikata državnih službenika Samir Kurtović, povećanje plaća će uslijediti nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu.

“Poslije osam godina umanjenja plaća državnim službenicima i namještenicima, mi smo samo vratili osnovicu koja je bila prije osam godina na jedan primjeren nivo”, kazao je Kurtović.

Osnovica za obračun plaća državnim službenicima na nivou FBiH u posljednjih osam godina je iznosila 315 KM. Za narednu godinu dogovorena je osnovica u iznosu od 330 KM.

“Osnovica je trebala iznositi 346 KM. S obzirom na to da je u prethodnom periodu znatan broj državnih službenika otišao u penziju, budžetska stavka po pitanju plaća i naknada ostaje ista. Neće doći do povećanja budžeta za naše plaće, jer je smanjen broj državnih službenika, tako da su se stvorili uslovi za povećanje od pet posto”, naglašava Kurtović.

Tako će plaća biti povećana zaposlenima u sudskoj policiji, FUP-u, radnicima u Kazneno-popravnim zavodima, odnosno svima onima koji su na budžetu Federacije BiH, pa i samom premijeru, ministrima i zastupnicima u Parlamentu.

Parlamentarcima bi ovim dogovorom Vlade FBiH i Sindikata plaća trebala biti veća za 120 KM, ministrima za 140 KM, a premijeru FBiH za 150 KM.

“Zakon o plaćama je precizirao ko tačno ulazi u sistem. Mi se kao sindikat borimo za bolji status i položaj državnih službenika i namještenika. Ja ne znam da li će ministri, premijer i parlamentarci prihvatiti povećanje plaće od pet posto ili će se odreći. Ipak, želim reći da postoj enormne razlike. Pa jedan načelnik općine u Sarajevu ima za 700-800 KM veću plaću nego premijer FBiH, mislim da to nije primjereno. Ali zakon je to dozvolio, jer sve zavisi od nivoa do nivoa. Ovo povećanje će dirketno utjecati i na penzionere jer će se puniti budžetski fond za penzije, a moguće i povećanje penzija”, smatra Kurtović.

Planirano je da povećanje plaća stupi na snagu od 1. januara 2019. ukoliko se do tada usvoji budžet. Za vrijeme privremenog finansiranja plaće se neće povećavati.

Ovim povodom se oglasio i Savez samostalnih sindikata koji je osudio povećanje plaća ministrima, premijeru i parlamentarcima.

“U godini koju završavamo sa nikad većim odljevom mladih iz Bosne i Hercegovine, ogromnom stopom nezaposlenih i nekoliko destina kompanija koje su u stečaju ili likvidirane, potpuno je neprihvatljiva i krajnje sramotna odluka da se najodgovornijim osobama iz izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH od Nove godine isplaćuju još veće plate. Činjenica da radnici u realnom sektoru, ali i u drugim sektorima za svoju platu ne mogu osigurati ni trećinu potrošačke korpe predstavlja direktan rezultat (ne)rada onih koji su za vrijeme trajanja mandata od države naplatili stotine hiljada maraka”, navodi se u reakciji Saveza samostalnih sindikata.

Poručuju da će Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uvijek podržati povećanje plaća radnicima u bilo kojem sektoru da rade, jer su oni ti koji privređuju i stvaraju, ali da neće i ne mogu podržati niti prihvatiti bilo kakvo daljnje povećanje i onako previsokih plata dužnosnika u vlasti na bilo kojem nivou.

“Smatramo da će ova odluka biti još veći udar na budžete, čije punjenje je vrlo upitno, i da će dugoročno negativno utjecati na ekonomsko stanje u Federaciji BiH. Pozivamo stoga premijera, ministre i sve zastupnike u Parlamentu FBiH da se odreknu ovog povećanja plate i time pokažu da, ipak, misle na sugrađane i radnike u FBiH”, zaključuje se u saopćenju.

(TI/Klix.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.