SAD objavile da je završen 20-godišnji rat: Talibani proslavili pucanjem u nebo, građani u strahu

by Tuzla Info
| 8:15

Sjedinjene Američke Države su sinoć objavile da su završile svoj 20-godišnji rat u Afganistanu, odnosno da je završena evakuacija i da su američke trupe u potpunosti napustile državu koju sada preuzimaju talibani.

Naime, Pentagon je sinoć objavio da je SAD zvanično završio sa evakuacijom građana povezanih sa njima i da su svi napustili Afganistan, kako je i planirano, do 31. augusta.

Dopisnik Los Angeles Timesa Nabih Bulos je pratio tim talibanskih boraca dok su istraživali hangar koji su napustile američke snage prilikom povlačenja, a u kojem su se nalazili avioni. Nakon toga, snimio je i slavlje talibanskih boraca koji su se radovali pobjedi pucajući iz mitraljeza u nebo.

Novinska agencija AFP je citirala riječi glasnogovornika talibana Zabihullah Mujahid nakon što su Amerikanci otišli rekavši: “Čestitamo Afganistanu. Ova pobjeda pripada svima nama”. On je još rekao da talibani žele imati dobre i diplomatske odnose sa SAD-om, ali i ostatkom svijeta.

Afganistanci sa kojima novinari pričaju širom države su u strahu od sljedećih poteza talibana. Osim toga, ekonomija je usporena i mnogi nemaju posla, a ni više novca. Ističu da je situacija najgora u manjim mjestima, gdje nema medija, a građani su beznadežni