Dodijeljena nagrada „Srđan Aleksić“: Dobitnice su Maja Nikolić, Đenana Kaminić-Puce i Mirela Huković-Hodžić

by admin2
| 16:01

U okviru svečanosti koju su povodom 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Sarajevu Organizirali Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost dodijeljene su novinarska nagrada “Srđan Aleksić” i Mirovna nagrada.

Nagrada “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje ove godine pripala je Đenani Kaminić-Puce, novinarki televizije N1, druga nagrada je pripala novinarki Radija Slobodna Europa Maji Nikolić, a treća novinarki BH radija Mireli Huković Hodžić.

– Dobiti nagradu koja nosi ime po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je postao sinonim hrabrosti i požrtvovanosti velika je čast. Ovo je nagrada koja nas obavezuje da kroz svoj rad i dalje promovišemo ljudska prava i veliki podstrek za daljnji rad – kazala je Đenana Kaminić Puce.

Novinarka Maja Nikolić kojoj je pripala druga nagrada i koja po drugi put dobija nagradu „Srđan Aleksić“ kazala je kako je posebno sretna jer ovu nagradu dobije za Dan ljudskih prava:

– Ovaj dan slavim kao svoj praznik jer sam se u svom poslu opredijelila za izvještavanje o ljudskim pravima, a posebno o pravima djece. Velika mi je čast što dobijam nagradu koja nosi ime ovog čestitog čovjeka kojeg sam toliko puta poželjela izgrliti, ali koji svojom dobrotom grli i mene i sve nas. Mi novinari posebno smo odgovorni u ovom medijskom sivilu širiti dobro, govoriti o dobru i boriti se za ljudska prava – kazala je Maja Nikolić.

Mirela Huković Hodžić kazala je kako je Srđan Aleksić bio primjer na koji način svaki čovjek treba da reaguje na nasilje i kršenje ljudskih prava:

“Na nasilje i okrutnost prema čovjeku, Srđan je reagovao čovječnošću. Na silne probleme s kojima se suočava naše društvo, mi novinarke i novinari treba da reagujemo profesionalnim izvještavanjem i tako ovu našu zemlju činimo boljom za život”.

Nagradu „Srđan Aleksić“ su na prijedlog prerano preminulog sarajevskog novinara Ekrema Tinjaka 2010. godine ustanovile nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS.

Povodom Dana ljudskih prava dodijeljene su i tradicionalne Mirovne nagrade, a dobitnice i dobitnici su: Jasminka Drino Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i OŠ „Dositej Obradović“ iz Doboja.

Dobitnici specijalnih plaketa u okviru ove nagrade su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

(TI/PRO-Budućnost)