Zastupnički dom PS BiH: SDP i PDP bojkotovali CIK i nisu preuzeli mandate

by admin2
| 11:12

Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH prije početka konstituirajuće sjednice preuzeli su dobijene mandate za naredni četverogodišnji period u ovom državnom zakonodavnom tijelu, piše Klix.ba.

Izjavu o prihvatanju mandata potpisali su svi prisutni zastupnici osim zastupnika PDP-a te SDP-a koji su kazali kako iz principa ne žele preuzeti certifikate od članova CIK-a protiv kojih podnose krivičnu prijavu. Poručili su i kako će certifikate preuzeti naknadno.

Sjednici nije prisustvovao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je ranije rekao da će ostati na poziciji gradonačelnika. To znači da će njegov mandat biti dodijeljen drugoj osobi s liste Nezavisnog bloka.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog Parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Pored nekih već dobro poznatih osoba koje su i prethodnih godina obnašale funkciju u Zastupničkom domu, ovaj put građani su povjerenje dali i nekim osobama koje su u ovom parlamentu prvi put.

Tako će od danas državni parlamentarci postati, između ostalih, i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, kao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je u Parlament ušao zahvaljujući kompenzacijskoj listi.

Tu je i Nermin Mandra (SDA), bivši načelnik Općine Kakanj, te Alma Čolo (SDA), izvršna direktorica u BH Telecomu.

Iz Demokratske fronte kao nova lica u politici su i Vlatko Glavaš, bivši nogometni reprezentativac BiH, te pravnik Zlatan Begić.

(TI/Klix.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.