U naredna tri dana nema poboljšanja: Kvalitet zraka ostat će nepromijenjen

by admin2
| 13:54

U naredna tri dana ne očekuje se značajna promjena opštih meteoroloških uslova koji bi popravili stanje kvaliteta zraka u područjima u kojima je on značajno narušen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Moguće je da sutra mjestičmično ili u kraćim periodima dođe do poboljšanja uslova i stanja kvaliteta zraka.

Zagađen zrak je obilježio jučerašnji  dan u većem broju gradova i na najvećem broju mjernih mjesta zadržan je sličan nivo zagađenja kao u nedjelju.

Izmjerene koncentracije lebdećih čestica, odnosno prašine u zraku (PM10 i PM2.5) su bile više od propisanih (>50ug/m3) na svim mjernim mjestima izuzev Goražda.

Izmjerene koncentracije u ponedeljak, u  08.00 sati pokazuju slične vrijednosti što znači da je zrak u nižim dijelovima sarajevske kotline izuzetno nezdrav. Slično vrijedi i za Tuzlu, Živinice, Lukavac, Zenicu i Kakanj.

U Živinicama su izmjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida (srednja dnevna 296 ug/m3, propisano: 125) i ugljičnog monoksida (5.4 mg/m3, propisano 5 mg). Iako trenutno nije u funkciji uređaj za praćenje PM čestica na toj stanici, iskustvo nam govori da su očekivane vrijednosti vrlo visoke i da možemo pretpostaviti da je ovo trenutno najzagađeniji grad u FBiH.

Na ostalim mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu nije bilo prekoračenja dnevnih vrijednosti za sumpordioksid, a dnevne koncentracije lebdećih čestica su se kretale od 130 (Bukinje) do 180 ug/m3 (Lukavac). Na stanici BKC u Tuzli je takođe došlo do prekoračenja propisane dnevne vrijednosti koncentracije za ugljični monoksid (5.2/5.0 ug/m3)

 (TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.