Slovenija uvodi nove uslove za nevakcinisane i prestaje da plaća testiranja na covid-19

by nedim
| 18:00
1906 slovenia

Vlast u Sloveniji najavljuje strože mjere za nevakcinisane, a ukida i besplatne testove na virus korona, pa će taj trošak u preduzećima pasti na poslodavce ili zaposlene.

Slovenija i danas, kao i juče, ima 248 zaraženih virusom korona, ali je udio pozitivnih nalaza povećan s 12,6 na 13,6 procenata, objavio je Institut za javno zdravstvo.

Smrtnih slučajeva nije bilo, a broj kovid pacijenata u bolnicama je povećan s 36 na 40, od čega ih je šestoro na intenzivnom liječenju.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, među novozaraženima u posljednje vrijeme najviše je mladih dobi od 15 do 24 godine.

Direktor Instituta za javno zdravlje Slovenije Milan Krek najavio je da će uslov preboljeli, vakcinisani, testirani biti osnovno mjerilo za djelovanje zdravstva, socijalnih ustanova, sporta i javnog života uopšte.

Krek je napomenuo da država 23. avgusta prestaje da plaća testiranja na virus korona, što znači da će taj trošak u preduzećima pasti ili na poslodavce ili na zaposlene.

To znači da im, ako nisu vakcinisani, možda prijeti i otkaz ukoliko poslodavci ne preuzmu taj trošak, što od njih samih zavisi, rekao je Krek za Slovenački radio.

Vlada je objavila da je s novim podacima o procentu pozitivnih nalaza Slovenija ušla u tzv. narandžastu fazu epidemije na listi Evropskog centra za kontrolu bolesti, te je ponovo upozorila na potrebu što masovnije vakcinacije stanovništva, za što su osigurane i brojne mobilne ekipe.

Ministar školstva Simona Kustec rekla je da je u pripremi plan za početak sljedeće školske godine koji će propisati uslove za pohađanje nastave.

Već je donesena odluka da oni koji nisu vakcinisani, preboljeli kovid ili se nisu negativno testirali neće moći da prisustvuju predavanjima, a isto će vrijediti i za srednjoškolce kad zemlja, kako se predviđa, početkom septembra uđe u crvenu epidemijsku fazu.