Vojnici u Etiopiji optuženi za organizovana i masovna silovanja žena u regiji Tigraj

by Tuzla Info
| 13:04

Novi izvještaj organizacije Amnesty International ukazao je na brojne slučajeve zlostavljanja žena u etiopskoj regiji Tigraj, u kojoj i dalje traju sukobi između vojske Etiopije i Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF).

U izvještaju kroz koji su izneseni brojni potresni podaci, Amnesty International navodi kako postoji sve veći broj dokaza da se silovanja koriste kao ratno oružje u ovoj regiji na sjeveru Etiopije.

Izvještaj je objavljen nakon što je etiopska vlada pozvala sve sposobne Etiopljane da se pridruže vojsci kako bi, prema njihovim navodima, zauvijek zaustavili napredovanja TPLF-a u Tigraju.

Između ostalog, izvještaj Amnestyja navodi ispovijesti 63 žene iz Tigraja, kao i medicinskih radnika u ovoj regiji, koji detaljno opisuju ponašanje etiopskih vojnika tokom vojnih akcija u Tigraju.

Kako se navodi, u Tigraju su svakodnevno prisutne pojave poput grupnog silovanja, seksualnog ropstva i drugih oblika mučenja, u kojima su učestvovali vojnici Etiopije.

“U tome su učestvovale Etiopske nacionalne odbrambene snage, vojska Eritreje, koji su saveznici vlade premijera Abiya Ahmeda, kao i borci paravojnih i policijskih formacija koje učestvuju u ratu protiv TPLF-a”, navodi Amnesty.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agens Callamard rekla je kako su istraživanja o ovim događajima bila šokantna za sve članove ove organizacije.

“Ozbiljnost i razmjere seksualnih zločina posebno su šokantni. Oni se rugaju osnovnim načelima čovječanstva. Jasno je da su silovanja korištena kao oružje za nanošenje trajne fizičke i psihičke štete ženama i djevojkama u Tigraju. Stotine njih pored toga je podvrgnuto brutalnom postupanju s ciljem ponižavanja i dehumanizacije”, navodi Callamard.

Osim podataka, izvještaj navodi i potresne ispovijesti žena koje su bile žrtve silovanja u Tigraju.

“Trojica vojnika su me silovala pred mojim djetetom. S nama je bila jedna žena u osmom mjesecu trudnoće, koju su također silovali. Silovali su žene i ubijali muškarce”, navela je 35-godišnja žena u izvještaju.

Amnesty International je u zaključku izvještaja naveo kako su zdravstvene ustanove u Tigraju zabilježile 1.288 slučajeva rodno zasnovanog nasilja između februara i aprila. Jedna od časnih sestara je u nedavnoj izjavi za The Guardian rekla kako su silovanja u ovoj regiji postala svakodnevnica.

“To je tako rasprostranjena pojava da je vidim svuda, na hiljade slučajeva”, rekla je časna sestra.

Iako su etiopske snage proglasile pobjedu u Tigraju, sukob je ponovo eskalirao u junu, kada su vojnici Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja zauzeli veći dio regije, što je ponovo dovelo do velikog sukoba na sjeveru zemlje.

 

Tuzlainfo/Klix.ba