Upozorenje građanstvu: Visoka koncentracija zagađujućih materija u zraku i u narednim danima

by admin2
| 9:49

U svim gradovima u kojima se vrše mjerenja došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10).

U Tuzli, Zenici i Kaknju nivo zagađenja lebdećim česticama je bio 3-4 puta ipak viši od propisanih vrijednosti. U Zenici i Živinicama je ujedno došlo i do prekoračenja propisane vrijednosti koncentracija za sumprodioksid koja iznosi 125 ug/m3 ( Zenica 165, Živinice 155 ug/m3), piše Fena.

U ostalim mjestima situacije je bila nešto bolja je prag za lebdeće čestice PM10 (50 ug/m3) prekoračen i u Goraždu  (55ug/m3) i u Jajcu (66ug/m3).

Jutros, u 08.00 sati, koncentracije su generalno počele opadati, u višim dijelovima kotlina se pojavljuje i slab vjetar koji mjestimično uspjeva da popravi kvalitet zraka.

Danas je moguća mjestimična i kiša što privremeno može imati povoljan uticaj na kvalitet zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.   

Međutim, prema trenutnoj prognozi vremena u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka. 

Za provedbu koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije. Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, piše Fena.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.