Obilježena 13. godišnjica od formiranja Oružanih snaga BiH

by nedim
| 18:23

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 30. novembra 2018. godine, uz prisustvo visokih domaćih i međunarodnih funkcionera u kasarni „Rajlovac OS BiH“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH i ujedno 13. godišnjica od formiranja OS BiH.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH gospodin Šefik Džaferović i gospodin Željko Komšić, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, ali i brojni drugi funkcioneri sa svih nivoa vlasti, najviši predstavnici MO i OS BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, bivši ministri odbrane BiH i penzionisani generali OS BiH.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili član Predsjedništva BiH gospodin Željko Komšić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Građani računaju na OSBIH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je prilikom obraćanja poručio da je Bosna i Hercegovina ponosna zemlja koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju njegovala odbranu kao nužnu zbog svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta zadatak je svih zemalja gdje oružane snage imaju svoju važnu ulogu. Svi građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage BiH formirane s nimalo jednostavnim zadatkom, ali jasnom i odlučnom namjerom”, kazao je Komšić.

Naveo je da su OSBiH iskazale spremnost za akcije i aktivnosti kada naše građane pogode elementarne nepogode, te je poručio kako je za članstvo u NATO-u potrebno ispuniti pet uvjeta iz MAP programa.

“Još uvijek nam nedostaje ispunjavanje petog uvjeta, knjiženja perspektivne vojne imovine. Siguran sam da ovaj važan zadatak privodimo kraju. Nastavak knjiženja vojne imovine i ispunjavanje uvjeta za MAP moraju biti u vrhu prioriteta, kao i povećanje budžeta OS BiH”, rekao je on.

Napomenuo je da OS BiH nisu samo podrška miru i stabilnosti u BiH, nego i podrška miru u svijetu, što dokazuje učešće u mirovnim misijama.

“Stajat ćemo rame uz rame s onima s kojima želimo dijeliti budućnost. Imajući u vidu okolnosti u kojima djeluju i žive pripadnici Oružanih snaga, moram reći da sam ponosan na vas. Želim vam sretan dan i godišnjicu”, zaključio je Komšić.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost gostima što su prihvatili poziv da danas zajedno s pripadnicima OS BiH obilježe ovaj, za OS BiH veoma značajan datum i događaj. „Vaše prisustvo danas je još jedna potvrda vaše snažne podrške Oružanim snagama BiH, ali je istovremeno i dokaz da su OS BiH, kroz ostvarene rezultate i ciljeve, stekle reputaciju uspješnog dijela BH društva na kojeg se može osloniti svaki građanin Bosne i Hercegovine“, kazao je general Mašović.

OS BiH se suočavale sa velikih izazovima

On je istakao da su se OS BiH u 2018. godini suočavale sa brojnim izazovima, na koje je odgovoreno krajnje profesionalno i efikasno, a što je u konačnici unaprijedilo sposobnosti OS BiH i dovelo do boljih rezultata. Kako je rekao upravo predanim radom, zalaganjem i entuzijazmom svakog pripadnika, OS BiH su ostvarile napredak i zapažene rezultate u: izgradnji operativnih sposobnosti, implementaciji NATO normi i standarda, učestvovanju u međunarodnim operacijama podrške miru, jačanju regionalnih odbrambenih inicijativa, operacijama humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja i MiMES-a, kao i u procesu obuke pojedinaca, komandi i jedinica.

General Mašović je naglasio da je jedanaest jedinica OS BiH ove godine certificirano sa ocjenom da su Borbeno spremne-Combat ready, te dodao: “Ovo svim pripadnicima OS BiH daje povod da budu ponosni, a naročito ako se uzme u obzir činjenica da su jedinice OS BiH prošle potpuno iste kvalifikacijske norme kao i jedinice i komande vojski zemalja NATO članica“. On je naglasio da su OS BiH prepoznate kao odgovoran i pouzdan partner u međunarodnim mirovnim misijama. Kao potvrda toga je činjenica da OS BiH učestvuju u UN, EU i NATO vođenim operacijama podrške miru i da kroz svoje angažovanje u tim operacijama doprinose boljem sigurnosnom okruženju, kao i uspostavljanju mira u različitim dijelovima svijeta.

„Sve prethodno navedeno daje nam za pravo da tvrdimo i sa ponosom naglasimo da su OS BiH dio svih naroda i svih građana koji žive u BiH i da će im one uvijek biti na raspolaganju, bez obzira o kojoj situaciji se radilo“, rekao je general Mašović.

Pored svega navedenog, naglasio je još jedan veoma značajan projekat na kojem OS BiH stalno rade, a tiče se popune personalne strukture OS BiH kroz prijem vojničkog, podoficirskog i oficirskog kadra. U tom pogledu u službu u OS BiH samo ove godine primljeno je preko 600 vojnika, 26 podoficira i 64 oficira.

Kada su u pitanju budući projekti, general Mašović je, između ostalog, rekao: „Iz svega prethodno navedenog jasno se da zaključiti da OS BiH posjeduju izgrađen ljudski potencijal koji se odlikuje jakim profesionalizmom i posvećenosti svojim obavezama. Ali efikasna realizacija Plana razvoja i modernizacije odnosno adekvatnije opremanje jedinica i komandi kroz realizaciju kapitalnih projekata se nameće kao imperativ reformi. Ovo je izuzetno bitno za stvaranje pretpostavki koje bi rezultirale poboljšanjem kopnene i zračne mobilnosti OS BiH, a u cilju povećanja ukupne operativnosti koja je neophodna za efikasnije izvršavanje Zakonom o odbrani definisanih zadataka. Realizacija ovih projekata je nemoguća bez stvaranja uslova za povećanje budžeta OS BiH. Mislim da je došlo vrijeme da Oružane snage dobiju razvojni budžet koji će stvoriti pretpostavke da OS BiH hrabro krenu u proces modernizacije, čime će se stvoriti bolji uslovi za život i rad, te bolji status svih pripadnika, koji svojim radom, zalaganjem i profesionalizmom to svakako zaslužuju”.

3011 vojska 2

Svoje obraćanje general Mašović je završio zahvalivši se svim pripadnicima OS BiH koji su svojim profesionalizmom, upornošću i umijećem u prethodnom periodu dali nemjerljiv doprinos razvoju OS BiH ali i ispunjavanju strateških ciljeva BiH.

Na kraju svečane ceremonije, ministrica Pendeš i načelnik Mašović uručili su posebna priznanja i nagrade pripadnicima OS BiH za postignute rezultate u protekloj godini, kao i za rezultate postignute na sportskim takmičenjima.

Nakon završetka svečane ceremonije za sve prisutne pripadnici Oružanih snage BiH izveli su tehničko-taktički događaj odnosno prezentaciju strojevih radnji i postupaka Počasne jedinice, demonstrirane su EOD sposobnosti, te repeling i evakuaciju unesrećenog (MEDEVAC), upotreba zemaljskog radara i sredstava PZO, te su prezentovana i nova motorna vozila koja koriste jedince OS BiH – saopšteno je iz Oružanih snaga BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.