Pregovori SDA i DF-a o formiranju vlasti: Komšić ne želi da odlučuje mimo formiranog bloka

by admin2
| 18:11

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Stranke Demokratske akcije Bakir Izetbegović razgovarali su danas u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine o mogućim koalicijama i formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.  

Komšić je kazao kako će se odluke o skoro svim bitnim pitanjima donositi isključivo u sklopu već formiranog bloka, kojeg čine Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija i Naša stranka. 

– Naš cilj je održati taj blok i nadam se da ćemo zajedno nastupiti na sljedećim izborima.  Druga stvar se tiče jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Demokratska fronta nije bila niti će ikada biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ BiH na mala vrata uvukao u institucije. To smo rekli i ljudima iz Stranke demokratske akcije. Jako cijenimo što kolege iz Stranke demokratske akcije prihvataju ovaj stav – rekao je Komšić.

Izetbegović je kazao da je na ovom sastanku Stranka demokratske akcije ponovila svoje poznate stavove.

– Vidimo istu situaciju u regionu i u Bosni i Hercegovini. Mi bismo željeli jaku koaliciju. Potrebno je prevazići animozitete koji su napravljeni. Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovor da vidimo da li se možemo dogovoriti. Prema mom mišljenju to bi bilo rješenje za BiH. Mi bismo željeli da imamo cijeli blok uz sebe – rekao je Izetbegović.

Naveo je da se radi o formiranju vlasti i da ukoliko ovaj blok kani isključiti Stranku demokratske akcije, da će biti prisiljeni tražiti druga rješenja, te dodao da su druga rješenja manje stranke. 

 (TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.