SDP dobio predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH: Elvir Karajbić izabran sa 52 glasa

by admin2
| 19:00

Poslanici više stranaka, koji su kasno popodne nastavili konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izabrali su sa 52 glasa Elvira Karajbića iz Socijaldemokratske partije BiH za predsjedavajućeg Doma u narednom četvorogodišnjem mandatu, prenosi Fena.

Izbor je obavljen bez prisustva Stranke demokratske akcije, koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i bez još dva politička subjekta.

Pošto stručnim službama u Parlamentu nije dostavljen službeni prijedlog kandidata za dvoje dopredsjedavajućih Doma, Karajbić je po preuzimanju nove dužnosti prekinuo sjednicu i rekao da će biti nastavljena naknadno.

Karajbić je izabran u dijelu ovog konstituirajućeg zasjedanja koji je održan u odsustvu Stranke demokratske akcije, koalicije stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Laburističke stranke i koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Takav tok događaja uslijedio je nakon što je predsjedavajući u dosadašnjem mandatu Doma Edin Mušić iz Stranke demokratske akcije, koji je vodio zasjedanje do tada, rekao da će naredne tačke dnevnog reda biti obrađene u nastavku čiji će termin biti poznat također naknadno. Jedna od preostalih tačaka je bio upravo izbor novog predsjedavajućeg.

Mušić, kao i ostali članovi Stranke demokratske akcije (SDA), te poslanici koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, napustili su skupštinsku salu poslije takvog Mušićevog okončanja današnjeg rada, ali su članovi više drugih stranaka koje su se protivile odgađanju tvrdeći da je Mušić prekršio pravila, ostali ističući da imaju kapacitet nastaviti zasjedanje i bez političkih subjekata koji su otišli.

U sali su ostali poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Pokreta demokratske akcije, Naroda i pravde.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.