Džaferović i Komšić: Treba činiti sve kako bi građani imali bolje uslove za život

by admin2
| 10:28

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić povodom Dana državnosti BiH sinoć su upriličili svečani prijem u Predsjedništvu BiH, gdje su domaćim i stranim zvaničnicima kazali da je Bosna i Hercegovina zbog svojih različitosti ponosna država i da treba činiti sve napore kako bi se građanima obezbijedili bolji uslovi za život.

”Ovdje smo da zajedno obilježimo 25. novembar, a ne jedni pored drugih. Različitosti i sličnosti u svim izrazima predstavljaju jedno od najvećih bogatstava Bosne i Hercegovine. Nasuprot tome stoje ideje i tendencije u različitostima. Zato se sjećamo ZAVNOBIH-a kada su građani i narodi obnovili njenu 1.000-godišnju državnost u sadašnjim granicama”, rekao je Komšić.

Smatra da je BiH sa različitim etničkim skupina pokazala da baštini toleranciju i druge demokratske vrijednosti, a njena najveća vrijednost je, kako ističe, inkluzivnost društva.

”Važno je biti dio integracije društva kako bismo svakoj deintegraciji pokazali kako je ne želimo ovdje. Bitno je sjetiti se i drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu. On se slabo spominje, ali usvojena je deklaracija građana o pravima glasanja koje se danas osporava. Bez nje danas ne bi bila moguća evropska budućnost Bosne i Hercegovine”, ustvrdio je Komšić.

Kao prioritetan cilj kojem treba težiti Džaferović je naveo poboljšavanje životnog standarda građana.

”Također, svaki građanin na svakom pedlju zemlje mora uživati jednaka prava. Zato je vrijeme da zajednički pokažemo da ima više onih koji su spremni čuvati državnost, suverenitet  i ravnopravnost svih njenih naroda i građana. Ukoliko budemo jedinstveni uopće ne sumnjam da ćemo uspjeti. U to ime čestitam Dan državnosti građanima i živjela BiH”, poručio je Džaferović.

Svečanost je bila prilika da se mnogim zvanicama iz javnog i privatnog života BiH i inostranstva naznači da su mnogi patrioti svoje živote položili na bedemima odbrane BiH, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi.

”Dan državnosti je prilika da ih se sjetimo i da im se uz dužno poštovanje zahvalimo što danas imamo državu”, kazao je Džaferović.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.