Nova odluka: Kosovo uvelo carine od 100 posto Srbiji i BiH

by nedim
| 14:31

Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. 

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministara trgovine Endrita Ssalje. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. On je na Facebooku podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju sa mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi proizvodi ne plasiraju na tržištu u Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova. 

“Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona također minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 posto,” napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. 

Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.