Neuspjeli pregovori: Nikšić odbio ponudu da sa SDA formira probosanski blok!

by admin2
| 18:44

U Centrali Stranke demokratske akcije okončan je jednosatni sastanak četveročlanih stranačkih delegacija SDA i SDP-a, nakon kojeg su se novinarima obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

Sastanak je organiziran na inicijativu SDA, a u delegaciji koju je predvodio Izetbegović učestovali su još i Šefik Džaferović, Denis Zvizdić te Adil Osmanović. Delegaciju SDP-a, predvodio je lider partije, Nermin Nikšić, a u delegaciji su bili još i Zukan Helez, Zoran Mikulić te Miro Lazović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na konferenciji za medije koja održana nakon sastanka izjavio  da je razgovarao sa predstavnicima SDP-a o formiranju vlasti na svim nivoima od državnog, preko entietskog do kantonalnih.

– SDA smatra da imamo jednu veoma ozbiljnu situaciju u državi i regionu, koja traži snažan odgovor i snažan blok probosanskih stranaka, tako da smo SDP-u ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pružila od vrha države, preko entiteta do kantona, u koju bi ušli SDA, SDP, DF i po potrebi manje stranke, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da SDA, bez obzira na epilog aktuelnih pregovora o formiranju vlasti u kantonima, još uvijek predlaže da se ovakav blok napravi na nivou entiteta i države.

– Bez obzira kako će se završiti stvari na nivou kantona, SDA i dalje predlaže da se napravi ovakva koalicija na nivou entiteta i države. Mislim da se bošnjačka i bosanska komponenta mogu naći u 99 posto bitnog u ovoj zemlji. To su evropski put, NATO, masovna izgradnja i pomirenje – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je, govoreći o pregovorima o formiranju vlasti u kantonima, ponovio da je ta stranka pobjednik na svim nivoima te da se pravi presedan koji unosi novi haos u odnose u BIH.

– Mi smo apelovali SDP da ne ide u tom smijeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo da procijenimo da one nisu dobre, da bi bilo mnogo korisnije da napravimo jednu kompaktnu vlast od kantona do države – kazao je Izetbegović.

Naveo je da u BiH postoje četiri komponente.

– Srpska i hrvatska su se već dogovorile i ujedinile. Postoji bošnjačka koju u većini slučajeva predstavlja SDA, a četvrta komponenta su ljevičari ili građanske stranke. Ta bosanska i bošnjačka komponetna se mogu naći u 99 posto bitnoga za BiH, naveo je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da je od Nikšića zatražio da se prestane sa postizbornom kampanjom protiv SDA te da je potreban jak probosanski blok koji će zaustaviti napade na državu BiH.

– Treba zaboraviti međusobna rivalstva i napraviti jedan jak front – dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da se ova stranka odazvala na poziv SDA, te da se danas razgovaralo o vrlo korektnoj ponudi SDA.

– Sastanak nije bio kurtoaznog karaktera, razgovarali smo o vrlo konkretnim stvarima, ocijenio je Nikšić.

Kako je kazao, SDP ostaje pri svom stavu.

– Mi idemo u kantonima u formiranje skupštinskih većina i vlada, SDA će vjerovatno i sama krenuti u neke aktivnosti kada su u pitanju kantonalne skupštine, kazao je Nikšić.

Naveo je da je iznio stav SDP-a da ne razgovara ni sa kim o formiranju federalne i državne vlasti.

– Pitanje svih pitanja za nas je to da čekamo odluku CIK-a BiH o popunjavanju Doma naroda FBiH”, istakao je Nikšić, te poručio da ukoliko bi ta odluka bila neustavna, to će biti crvena linija preko koje SDP BiH neće preći, rekao je Nikšić i dodao:

– To bi za nas značilo podjelu BiH na tri etničke državice i mi smo spremni učiniti sve da takvu odluku blokiramo i tražimo svoja prava na svim pravnim instancama u ovoj zemlji, poručio je predsjednik SDP-a BiH.

Zahvalio je predstavnicima SDA na gostoprimstvu i ocijenio da su razgovori bili korektni, ali da SDP ostaje pri svom stavu.

– Nećemo iznevjeriti partnere sa kojima smo krenuli u formiranje kantonalnih skupština”, zaključio je Nikšić.

(TI/Slobodna Bosna)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.