Članovi Predsjedništva BiH položili zakletvu, Dodik predsjedavajući

by nedim
| 13:31

Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države. U naredne četiri godine oni će činiti sedmi saziv ovog tijela nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Dodik, kao novi predsjedavajući, poručio je da mu je čast da preuzme dužnost.

“Moja osnovna baza je RS, boriću se da zajedno sa drugim članovima vratim Predsjedništvu ustavnu nadležnost. Želim da napravimo saradnju, moja politika će se zasnivati na onome što piše u Ustavu, kako je napisan u Dejtonskom sporazumu”, kazao je Dodik.

“Zalagaću se da se što prije ukine visoki predstavnik u BiH. Imaćemo dovoljno želje i volje da napravimo bolje. Neću ništa loše uraditi Bošnjacima i Hrvatima, ali tražim da RS ima takav tretman”, poručio je u svom izlaganju Dodik.

Svečanu sjednicu otvorio je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je, prema protokolu, predložio jednu tačku dnevnog reda – konstituisanje novog saziva.

Inauguraciji novog saziva prisustvuje i aktuelni član iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, dok je prisustvo člana iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića izostalo. 
 
Nakon intoniranja himne, predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić uručio je sertifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, koji su potom izgovorili tekst zakletve koji glasi: 
 
“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.  
 
Ceremoniji u zgradi Predsjedništva BiH prisustvuju brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života, te predstavnici diplomatskog kora. 
 
Prvi predsjedavajući najvišeg kolektivnog organa izvršne vlasti u BiH u narednih osam mjeseci biće član iz reda srpskog naroda Milorad Dodik. 

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.