Poklekli u finišu: Minalni poraz Zmajeva u Španiji (VIDEO)

by nedim
| 21:59

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici odigranoj na stadionu Gran Canaria u Las Palmasu poražena je od selekcije Španije rezultatom 1:0.

Zmajevi tako nisu uspjeli deseti put u nizu ostati neporaženi te ujedno oboriti rekord postavljen u eri selektora Safeta Sušića, koji je također uspio povezati devet mečeva bez poraza. 

Posljednji put BiH je bila poražena u februaru od Meksika u još jednom prijateljskom susretu, a u međuvremenu su izabranici Roberta Prosinečkog osvojili prvo mjesto u svojoj grupi Lige B Lige nacija te izboriti plasman u eventualni baraž i elitni rang ovog UEFA-inog takmičenja.

Već u prvoj minuti Edin Višća je opasno zaprijetio, ali je Kepa Arrizabalaga bio siguran, dok je Marco Asensio uzvratio u 16. minuti. Do odlaska na odmor viđeno je još nekoliko polušansi, ali većih uzbuđenja nije bilo.

Krenuli su Španci žestoko u nastavku i već na otvaranju Morata je propustio dvije dobre šanse. Ipak, u 52. minuti Zmajevi su u velikoj prilici za vodstvo. Višća je ubacio s desne strane, a Rade Krunić zamalo zakasnio na oštar ubačaj.

Morata je u 58. minuti još jednom razočarao. Promašio je prazan gol nakon što je Ibrahim Šehić odbranio udarac Asensija.

Iako se činilo da će Španci teško doći do pobjede, u 78. minuti su slomili otpor BiH i postigli vodeći pogodak. Isco je šutirao, Šehić kratko odbio loptu do debitanta Braisa Mendeze, koji pogađa za 1:0.

Oba selektora su izvršila još nekoliko izmjena do kraja meča, intenzitet igre je znatno oslabio pa i promjene rezultata nije bilo. Španija je slavila rezultatom 1:0.

Reprezentacija BiH je tako okončala uspješnu 2018. godinu u kojoj je odigrala 12 utakmica i u njoj doživjela samo dva poraza, i to oba u prijateljskim susretima (Meksiko i Španija). Zmajevi su u međuvremenu ostvarili pet pobjeda i pet remija.

(TI/Klix.ba)