BH automafija pred sudom: Lista 27 optuženih pred očima javnosti

by admin2
| 10:33

Pred Vijećem Odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, danas će u Sudu BiH početi suđenje automafijašima obuhvaćenim optužnicom u predmetu “Volan”, a koji se potvrđenom optužnicom terete za višemilionske krađe vozila, uglavnom sa područja Kantona Sarajevo.

Sud Bosne i Hercegovine 27. juna 2018. godine potvrdio je optužnicu protiv 27 osoba članova automafije koji su uhapšeni u dvogodišnjoj akciji “Volan”, ali suđenje nije počelo.

Optužnica je potvrđena protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

Posljednje ročište koje je bilo zakazano 15. oktobra je otkazano zbog bolesti jednog od optuženih.

Srećko Trifković i Slaven Dakić nalaze se u pritvoru, nakon hapšenja u policijskim akcijama koje se provode nakon ubistva dvojice policajaca u sarajevskom naselju. Obojica se terete za tešku krađu, dok se Dakiću na teret stavlja i krivično djelo spriječavanje dokazivanja.

Milinković i Košarac su optuženi i za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Oni su zajedno sa Savom Petričevićem u avgustu 2016. godine na Ilidži pokušali otuđiti automobil, a u razmjeni vatre s policijom Petričević je ranjen te je preminuo nekoliko dana kasnije na KCUS-u.

Predmet u odnosu na Bojana Košarca i Marka Trifkovića je razdvojen. Košarac je pobjegao iz BiH i nedostupan je bh. pravosuđu.

Akcija Volan provodila se skoro dvije godine, a u nekoliko policijskih akcija uhapšeni su članovi više kriminalnih grupa koje su se bavile krađom automobila. Tokom istrage zadokumentovana je krađa 200 skupocjenih automobila višemilionske vrijednosti.

Automafijaši obuhvaćeni najobimnijom optužnicom do sada, terete se za krađu automobila u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog kantona.

Na Državnom sudu u slučaju Cicović i drugi nisu održane uvodne riječi niti je pročitana optužnica. S druge strane, ni svi optuženi nisu pod mjerama zabrane. Neki su bili u pritvoru, pa pušteni na slobodu, neki su u kućnom pritvoru, dok neki nemaju nikakve mjere zabrane.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.