Danas potpisivanje ugovora: Posao vrijedan 67 miliona KM na koridoru Vc dobili Turci

by nedim
| 8:54

Potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice autoceste na Koridoru Vc Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica bit će upriličeno u četvrtak, 8. novembra, u 11 sati u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru.

Ugovor će potpisati direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, kao investitor, i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) Evren Utku Gök, uime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u svojstvu svjedoka.

Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovat će direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown.

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069,25 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te grant sredstva u iznosu od 11,03 miliona eura.

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionice je duga 4 kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseca, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Izgradnja ove dionice, kako je navedeno, sprovest će se prema ugovoru “design and build” (projektuj i izgradi – žuti FIDIC).

Osim otvorenog dijela trase gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine cca 300 m.

U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17 – navedeno je u saopćenju.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.