Šefik Džaferović uputio pismo Željki Cvijanović i Vladi RS: Dokažite svoje tvrdnje

by admin2
| 11:37

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je pismo Vladi entiteta Republika Srpska i predsjednici Vlade Željki Cvijanović u kojem navodi da je putem medija i službene web stranice Vlade saznao da je Vlada entiteta Republika Srpska 1. novembra prihvatila “Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.”

Šefik Džaferović u pismu navodi da “iako ovakve vrste izvještaja nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, mora da reagira, jer su u njemu iznesene, kako ističe, teške laži vezane za njegovu ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva BiH.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno: ”Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid”.

– Zahtjevam da, u skladu s članom 8 Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate gore navedene navode ili meni i javnosti prezentirate potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u Vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom. Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost – kaže se u pismu Džaferovića.

On poručuje predsjednici Vlade RS da detaljno pročita brojne presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine.

– Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju – navodi Džaferović.

Ocjenjuje da se vladavini prava i pomirenju izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih i veličaju i daju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.

– To čine najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska čija vojska je izvršila jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas. Pročitajte na tu temu paragraf 297 pomenute presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ukoliko ne postupite po mom zahtjevu u navedenom roku, obavještavam Vas da ću protiv Vlade RS-a i Vas lično podnijeti tužbu nadležnom sudu gdje ćete imati priliku da dokazujete Vaše monstruozne tvrdnje i konstrukcije – navodi se u pismu Šefika Džaferovića Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović, saopćeno je iz SDA.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.