Den Haag: Potpisan Zajednički okvirni plan o nestalim osobama

by admin2
| 19:23

Ilustracija

Predstavnici institucija Bosne i Hercegovine i zemalja regije, danas su u sjedištu Međunarodne komisije o nestalim osobama/ICMP u Den Haagu potpisali Zajednički okvirni plan o nestalim osobama.

Delegaciju Bosne i Hercegovini sačinjavali su članovi Upravnog odbora Instituta BiH za nestale osobe: Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić. Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković.

Potpisivanje Zajedničkog okvirnog plana o nestalim osobama je nastavak aktivnosti u skladu sa Petim berlinskim samitom o zapadnom Balkanu, održanom u Londonu u julu ove godine, saopćeno je iz Ambasade BiH u Holandiji.

Tom prilikom, šefovi država i vlada zapadnog Balkana, kao i Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su zajedničku Deklaraciju kojom se obavezuju na jačanje i nastavak aktivnosti na pronalaženju 12.000 nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.

Ovim Planom potpisnice su dogovorile da intenziviraju međusobnu saradnju, što podrazumijeva regionalnu razmjenu podataka, dodatno uključivanje porodica nestalih osoba i jačanje transparentnosti cijelog procesa, bez dodatne politizacije. Također, ocjenjeno da je ovo važan iskorak u daljem procesu pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i ispunjavanju uslova za pristupanje EU.
Cijeli proces ima veliku podršku zvaničnog Londona, što je i danas potvrđeno kroz izlaganje predstavnika Velike Britanije.

(TI)

0611 nestali

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.