Rastu cijene: Njemačka sve skuplja i za Nijemce

by nedim
| 7:43

Cijene u Njemačkoj su u oktobru bile za 2,5 odsto veće nego prije godinu dana, saopštio je tamošnji Savezni zavod za statistiku, Destatis, a prenose agencije.

Cijene u Njemačkoj rastu kako nisu rasle u posljednjih deset godina. Najviše su poskupjeli energija za domaćinstva i goriva – 8,9 odsto, piše Deutsche Welle (DW).

Rast cijena nafte je povukao za sobom i rast cijene drugih energenata, evro polako slabi tako da je sirova nafta postala skuplja za evropske potrošače. Cijena sirove nafte se obračunava u dolarima. I gorivo za automobile je poskupjelo.

Stručnjaci sada imaju razna objašnjenja za rast inflacije, na primjer, da su tome doprinijeli skupi paket-aranžmani za ljetovanje, navodi se u tekstu.

Cijena hrane u Njemačkoj je porasla za 1,9 odsto, a kirije su se povećale za 1,6 odsto.

Evropska centralna banka teži srednjoročnom porastu cijena od nešto manje od dva odsto – to je dovoljno daleko od nule, jer bi stalno niske ili čak padajuće cijene mogle da navedu preduzeća i potrošače da odlažu investiranje, a to koči privredu.

Pošto cijene već neko vreme pouzdano rastu, ECB hoće da krajem ove godine obustavi svoju kupovinu vrijednosnih papira. Štediše će morati da se još strpe jer bi kamate u evrozoni morale da ostanu na nuli bar do kraja leta 2019.

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi od marta 2016. drži kamate za snabdjevanje banaka novcem na nuli i zbog toga mu zamjeraju mnogi Nijemci.

Štedna knjižica je u Njemačkoj i dalje najomiljenija forma ulaganja novca, pa je ima 50 odsto građana. Ako inflacija i dalje bude rasla, štediše će biti na gubitku, zaključuje se u tekstu.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.