Milanović opet u centru pažnje: Hvali Dodika, kritikuje Njemačku

by nedim
| 20:47

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, rekao je danas kako su se uvrštenju Dejtonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Njemačku i Italiju.

Dodao je da se bilo kakve promjene u Bosni i Hercegovini ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gdje je sudjelovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

S njima je razgovarao o sjevernoatlantskom sastanku na vrhu u ponedjeljak u Bruxellesu na kojem je Hrvatska, prema riječima predsjednika, tek nakon šest dana inzistiranja uspjela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

– To se nije smjelo dogoditi. To je trebalo biti riješeno još prije tjedan dana. Netko se tome protivi, dakle netko ima problema s Daytonom. Želi ga razmontirati – rekao je Zoran Milanović.

Dodao je da “te države istovremeno kritiziraju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma”.

– To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno – smatra hrvatski predsjednik.

Rekao je da se uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo „više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomacija”.

– Zapadna Europa je na nekoj toksičnoj razini. To nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel. Naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa – poručio je Milanović.

Zoran Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila njemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje „pokriva druga, njemu bliska politička opcija. Dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima”.

Aktualni šef njemačke diplomacije je Heiko Maas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Dio zapadnih država za Bosnu i Hercegovinu zagovara građanski model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept. Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao kako „to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

– To neka si rade doma. BiH je takva kakva je. Tu je ogromna granica i moramo ju sutra čuvati za Schengen – rekao je Zoran Milanović.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara”. Te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

– Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno, jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Daytona i BiH –  istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

– To se tako radi u diplomaciji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomaciji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku. Tu morate izazivati skandale da bi vas čuli – zaključio je on.