Pomjeramo kazaljke: Noćas počinje zimsko računanje vremena

by nedim
| 12:48

Zimsko računanje vremena počinje 28. oktobra, u noći sa subote na nedjelju u tri sata pomjerenjam sata za jedan sat unazad.

Inače, ovo bi mogli biti jedno od posljednjih pomjeranja satova sa ljetnjeg i zimskog računanja vremena, obzirom da je Evropska komisija predložila da se pomjerenje sata ukine. Da bi inicijativa dobila potvrdu taj prijedlog trebaju potvrditi Evropski parlament i Savjet Evrope, nakon čega će sat na ovaj način posljednji put biti pomjeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Prema prijedlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili ljetnjem režimu računanju vremena, a tom bi se trebale prilagoditi i ostale države na tlu Evrope.

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica EU, čak 84 odsto podržava ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena, pokazalo je istraživanje EK.

Prvi je ideju o promjeni sata predstavio amerikanac Benjamin Franklin, koji je u 18. stoljeću smatrao da se pomicanjem sata unazad iskorištava više dnevnog svjetla, te tako prave uštede. 

Na našim prostorima, na tlu bivše Jugoslavije, pomjeranje sata je počelo tek 1983. godine. Danas se zimsko i ljetno računanje vremena praktkuje u 79 zemalja, a neke su zemlje poput Rusije, odustale od te prakse.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.