Slovenija: Prevareno više od 400 građevinaca iz BiH

by nedim
| 22:18
0205 gradjevinci

Više od 400 građevinskih radnika, najveći broj njih iz BiH, ali dio i iz Srbije i Sjeverne Makedonije, koji su bili zaposleni u Sloveniji, prevareno je za najmanje 2,1 milion KM.

Naime, kako je potvrđeno za “Nezavisne novine” iz Policijske uprave Celje, juče je slovenačka policija podnijela krivičnu prijavu protiv trojice državljana Slovenije za koje se sumnja da su prevarili 432 građevinska radnika, među kojima prednjače radnici iz BiH, za najmanje 2,1 milion eura.

U Policijskoj upravi Celje su naveli da je Kriminalistička policija Celje krajem maja okončala dugotrajnu istragu u vezi sa sistemskim kršenjem  osnovnih prava radnika. Istragom je otkriveno da su poslodavci iz Slovenije, u periodu od ljeta 2011. do ljeta 2019. godine, unajmljivali radnike iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, a kasnije bi ih, nakon nekog vremena, ponovo zaposlili u novim fiktivnim” kompanijama.

Kako su naveli u Policijskoj upravi Celje, ova tri osumnjičena fiktivna direktori su upravljala sa  22 kompanije u periodu od devet godina.

“Radnicima namjerno nisu isplaćivali zarade”, rekli su u Policijskoj upravi Celje.

Dodali su da radnicima nisu bili plaćeni ni doprinosi za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

Istakli su da ovi poslodavci nisu plaćali ni porez, a ni otpremnine, te da će zbog svega navedenog odgovarati za 19 krivičnih djela kršenja zakona o radnicima.

Iako se brojni državljani BiH svake godine odlučuju da posao potraže u Sloveniji, ova prevara nije izolovan slučaj i prevare bh. radnika u ovoj zemlji su se i ranije dešavale.

Prije dvije godine slovenački mediji su izvještavali o slučaju šestorice radnika iz BiH kojima je bio obećan rad u Sloveniji za satnicu od pet evra, ali su na kraju radili 12 sati dnevno za minimalne plate.

Naime, da stvar bude gora, radnici su dan nakon dolaska u Sloveniju bili primorani da rad na građevini nastave u Francuskoj, za šta nisu bili plaćeni, na kraju su ostali i bez prijava, a na koncu i bez posla, pišu Nezavisne.