Mnogo nedoumica: Hrvatska pojasnila kako bh. građani mogu ući u ovu zemlju

by nedim
| 22:02
0707 Hrvatska granica

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavilo uslove za državljane trećih zemalja, kojima pripada i BiH, koje moraju ispunjavati kako bi ušli u ovu državu, pitanje prelaska granica izazvalo je određene nedoumice kod bh. građana.

Na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske navedeno je da državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u ovu državu moraju posjedovati jednu od tri potvrde koja im omogućava ulazak u ovu državu. Navedene opcije za ulazak u zemlju na snazi su do 15. juna kada će MUP Hrvatske i Krizni štab razmatrati eventualne promjene.

Državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u Hrvatsku moraju prikazati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije.

Druga mogućnost za ulazak u susjednu zemlju ogleda se u samoj vakcinaciji, a upravo je ova odluka izazvala određene nedoumice kod državljana Bosne i Hercegovine.

Na stranici MUP-a Republike Hrvatske naznačeno je da državljani BiH granicu mogu preći i ako posjeduju potvrdu o primanju dvije doze vakcine koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od revakcinacije ili primanja prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.