Stiže hladni polarni talas sa sjevera: Kada možemo očekivati prvi snijeg?

by nedim
| 6:04

U Bosnu i Hercegovinu stiže hladni polarni talas sa sjevera, te se polovinom naredne sedmice u srednjoj Bosni i Sarajevu mogu očekivati i prve pahulje snijega, rekao je za BHRT meteorolog Željko Majstorović.

”Štaviše, prema nama se širi jedan anticiklon sa sjevera. Ali, ono što je generalna karakteristika je da nam stiže hladni polarni zrak sa sjevera, i da će naredne sedmice temperature opadati. U početku i neće biti toliko puno padavina, ali kako vrijeme bude odmicalo sve više, u drugoj polovini sedmice u srednjoj Bosni i Sarajevu možemo očekivati i prve pahulje snijega”, kaže Majstorović.

Kada je riječ o novembru, Majstorović kaže da će u globalu biti topliji od prosjeka:

“Ovo vrijeme će ostati promjenjivo i svježe desetak narednih dana i početak novembra će biti takav. Inače, u globalu će novembar biti po temperaturi iznad višegodišnjeg prosjeka, i sa padavinama manjim od višegodišnjeg prosjeka. Znači, veći veći broj lijepih dana, nego onih sa padavinama.I to je sve što savremena nauka može reći o vremenu do kraja novembra “, kaže Majstorović.

Dodaje kako za klimaktologe od 1. decembra počinje klimatološka zima i krajem novembra u Kairu se sastaju meteorolozi sa područja Mediteranaa i JI Europe, gdje će donijeti tzv. konsenzusku prognozu za zimu.

Majstorović objašnjava kako je to uvijek jedno posebno savjetovanje, jer je zima najteža za prognozu.

Poručio je i kako su sve dosadašnje prognoze za zimu zapravo samo bombastične izjave.

(TI)