Obilježena godišnjica smrti prvog predsjednika RBiH: “Da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”

by admin2
| 18:02

U povodu obilježavanja 15. godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića položeno je cvijeće na njegovom mezaru na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Cvijeće su prvi položili članovi porodice, kćerke Lejla Akšamija i Sabina Berberović, dok je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića cvijeće položio njegov savjetnik Selmo Cikotić.

Delegaciju centrale SDA činili su Adil Osmanović, Safet Softić i Asim Sarajlić, a cvijeće je položila i delegacija Parlamenta FBiH predvođena predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH Edinom Mušićem.

U ime Vlade FBiH cvijeće su položili ministri Salko Bukvarević, Aljoša Čampara, Edin Ramić i Šemsudin Dedić. Cvijeće je položila i delegacija Drugog rendžerskog puka OSBiH, kao i ambasadori Turske, Katara, Irana, Palestine i Pakistana.

Prisutni su se podsjetili na riječi bivšeg Visokog predstavnika Paddy Ashdowna, kao i američkog diplomate i tvorca Dejtonskog sporazuma Richarda Holbrooka koji su svojevremeno izjavljivali: “Da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

Također, počast prvom predsjedniku RBiH uz polaganje cvijeća odale su i delegacije kantonalnih i općinskih vlasti, obrazovnih institucija, kulturnih, boračkih i drugih nevladinih organizacija, iz BiH, ali i drugih država poput Srbije i Turske.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je istaknuo kako je rahmetli Alija Izetbegović težnjama za uspostavu jednostranačkih i jednonacionalnih država uvijek suprotstavljao ideju slobode, tolerancije i demokratije.

 – Ideju BiH kao zemlje u kojoj vladaju sloboda, demokratija i pravda Izetbegović je nastavio realizovati i nakon rata. Insistirao je na životu ljudi jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih. Također, insistirao je i na jedinstvu Bošnjaka oko ideje o slobodnoj i nezavisnoj BiH jer bi razjedinjenost naroda mogla dovesti do njegovog nestanka. Misli, ideje i život Alije Izetbegovića mogu i trebaju biti vodilja i danas, kazao je Zvizdić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.