Zvizdić poručio Plenkoviću: Prestanite se miješati u unutrašnja pitanja BiH

by admin2
| 11:50

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da se prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Zvizdić naglašava da je u posljednjim istupima hrvatskog premijera u institucijama Evropske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH. Premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH. Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu s odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda – istaknuo je Zvizdić.

Štaviše, dodao je, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH.

Kao primjer, Zvizdić navodi da hrvatski narod kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija – skoro 30 posto, što potpuno demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti.

– S ovakvom ustavno-političkim sistemom BiH, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu sa savremenim evropskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditovani predstavnici stranih država i evropskih i međunarodnih institucija – naglašava predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

– Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH jer su predstavnici EU u BiH učestvovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana. Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’ kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani – ističe Zvizdić.

Zbog toga, naglasio je, ne može se govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni.

Slične jednoznačne i pristrasne stavove, smatra Zvizdić, Hrvatska je iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU, koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke s tog sastanka. To druge članice EU nisu prihvatile, čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u BiH.

– Zbog svega navedenog, pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana i kao dobrog i iskrenog susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom:’Poštuj da bi bio poštovan’ – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.