Festival kulturnih raznolikosti: Otvorena izložba ‘Koliko vrijedi migrant?’

by admin2
| 9:06

Festival kulturnih raznolikosti otvoren je sinoć u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine putujućom izložbom “Koliko vrijedi migrant?”.

Autorica izložbe Aida Mia Alić na otvorenju je kazala da je cilj ovog projekta da svima približi bosanskohercegovačko nasljeđe satkano od različitih kultura i civilizacija.

Izložba govori o nacionalnim manjinama, pričama pojedinaca ili kolektiviteta – Italijana, Poljaka, Jevreja, Roma, Nijemaca, Albanaca…, o tome kada su i zašto došli u razne krajeve Bosne i Hercegovine i saživjeli se tu sa zatečenim kulturama.

Oko 30 porodica sa sjevera Italije došlo je svojevremeno u Bosnu, a značajan dio je i danas tu, rekao je na otvorenju izložbe potomak iz te zajednice Tihomir Knežiček, po majci prezimena Zamboni. Izložba donosi priču o njegovom djedu Rudolfu Zamboniju koji je do smrti bio dobrovoljni vatrogasac u Tuzli.

Pod nazivom “Velikan bez ulice”, na jednom od panoa je ispisana kratka biografija priznatog kompozitora i dirigenta Oskara Danona, rođenog u Sarajevu, jednog od osnivača umjetničkog društva “Collegium Atristicum”, čiji su se preci Jevreji nastanili svojevremeno u ovom gradu.

Na jednom od izložbenih panoa je i podatak da je selo Franc Josefsfeld kraj Bijeljine izgradila oko 1885. godine migrantska porodica njemačkog porijekla, kao i da su danas vidljivi tek tragovi te zajednice.

Festival kulturnih raznolikosti dio je projekta “(Ne)Vidljivi: Kulturna prava nacionalnih manjina u BiH”, koji je finansirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Aktivnosti su realizirane u saradnji s udruženjima nacionalnih manjina iz Tuzle, Banja Luke, Prnjavora, Gradiške, Sarajeva, Visokog i drugih mjesta, kao i s različitim institucijama posvećenim očuvanju i zaštiti kulturnog nasljeđa BiH. Podršku Festivalu dao je Historijski muzej BiH.

 (TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.