Tužiteljstvo BiH: Podignuta optužnica za rušenje Aladža džamije 1992. godine

by admin2
| 18:52

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Mojovića (1969.) iz Foče, koji se tereti za rušenje Aladža džamije, odnosno za zločin protiv čovječnosti u vezi s uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika.

Optuženi se tereti da je 2. augusta 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljanjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamiju, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje eksploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako se u saopćenju navodi, Aladža džamija je kulturni, povijesni i religijski spomenik izgrađen 1550/1551. godine, te  je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza, navodi se u saopćenju.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.