Uskoro “Reformska agenda 2”: Okuplja se nova vlast u BiH!

by admin2
| 15:14

Prema pisanju Nezavisnog istraživačkog centra, krajem ovog mjeseca započinju konsultacije eksperata i predstavnika političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o temeljnom dokumentu sa radnim naslovom „Reformska agenda 2.

Kako se navodi, prvi sastanak bi mogao biti održan u Ljubljani pod budnim okom predstavnika Evropske unije.

Nova „Reformska agenda 2“ će biti platforma oko koje će se i okupiti nova vlast, prvenstveno na državnom nivou, a potom i na nižim nivoima vlasti.

Prva reformska agenda, planski, cijeloviti dokument usaglašen sa evropskim putem BiH usvojena je 2015. godine i na osnovu nje je i formirana parlamentarna većina koja je imenovala aktuelno Vijeće ministara BiH. Tada su parlamentarne stranke u BiH sa državnog nivoa potpisale Agendu i deblokirale napredak države ka Uniji. Omogućen je početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podnošenje aplikacije za članstvo u EU te slanje i priprema upitnika Evropske komisije.

Agenda se sastoji od plana obaveza i uslova koje država mora ispuniti na putu reformi i usklađivanja sa evropskim standardima, te koraka ka ekonomskim reformama u državi.

Nova Agenda će sadržati, kako se očekuje, i dio obaveza koje nisu usvojene iz prethodnog dokumenta. Dogovor o Agendi će biti ključni i za formiranje vlasti nakon izbora koji su održani 7. oktobra ove godine. Najviše mandata na državnom nivou su ponovo osvojili Stranka demokratske akcije i SNSD.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.