Erdogan “prokleo” austrijsku vladu zbog izraelske zastave, uslijedile reakcije

by nedim
| 21:29
  •  
  •  
  •  
  •  

Postavljanje zastave Izraela, koji je prethodnih dana intenzivirao napade na Palestinu, na zgradama Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Austrije, izazvalo je reakcije brojnih država – posebno Turske.

Nakon što je Kurz tim činom otvoreno pružio podršku Izraelu, obratio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je javno osudio odluku austrijskih zvaničnika.

– Proklinjem austrijsku vladu koja je podigla izraelsku zastavu nad svojom (vladinom) zgradom – rekao je Erdogan u ponedjeljak, podsjeća AP.

Dodao je da je “vihorenje zastave terorističke nacije nad takvom zgradom slično življenju života ispunjenog strahom”.

– Vjerovatno austrijska vlada pokušava natjerati muslimane da plate cijenu vlastitog genocida nad Jevrejima – poručio je Erdogan.

Time je podsjetio na činjenicu da je Austrija nakon aneksije 1938. bila dio nacističke Njemačke.

Austrija je pozvala turskog ambasadora kako bi se požalili na komentare turskog predsjednika Erdogana koji je osudio odluku austrijskih zvaničnika da se izraelska zastava vijori iznad vladinih zgrada u znak solidarnosti.

Podsjetimo, izraelska zastava podignuta je nad  ministarstvom vanjskih poslova u Beču u petak uslijed raketnih napada militantne grupe Hamas na Izrael.

Austrijska agencija APA izvijestila je da je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao da je turski ambasador pozvan u utorak zbog “ovih apsurdnih komentara predsjednika Erdogana”.

Schallenberg je dodao da “neće biti moguće riješiti bliskoistočni sukob dok se pjeni iz usta”.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.