Kupovina mjesta u biračkim odborima: “Nije bitno ko je glasao, nego ko broji glasove”

by nedim
| 19:16

Domaći političari, neslužbeno, često vole citirati Staljina kako je rekao da nije bitno ko je glasao, nego ko broji glasove.

Prosječni birači nemaju predstave kako to izgleda, većina ih živi u blaženom neznanju šta biva s njihovim glasačkim listićima, tek ponekad kada se desi “izborni glič”, posumnja se u ispravnost izbora i vrijednost jednog, vlastitog glasa. To se desilo Anelu Kajtezoviću iz Bihaća, koji je na tehničkoj provjeri svog biračkog mjesta saznao da je za glasanje prijavljen u Ansfeldenu u Austriji.

Prodaja mjesta

– Kako sam saznao u CIK-u, tamo nas je za glasanje prijavio Emir Murtić, mailom iz Velike Kladuše. Za prijavu je korištena moja lična karta iz 2010. godine, za koju MUP tvrdi da je poništena. Saznalo se da nas ima 270 takvih slučajeva, CIK je u 19 slučajeva napravio prijavu Tužilaštvu. Meni ne preostaje ništa drugo nego da glasam u Centru za nepotvrđene glasove, ispričao nam je Kajtezović.

Ali, zaista ima istine u tome da se izbori dobijaju prije samog dana glasanja, manje zbog izborne kampanje, više zbog pokrivanja što većeg broja registrovanih glasača kroz biračke odbore. Svaka stranka koja je prijavljena za učešće ima pravo na jednak broj članova u biračkim odborima.

Naši izvori tvrde da od 112 registrovanih političkih subjekata ili stranaka u BiH, dvije trećine njih samo formalno postoje, da bi dobile pravo na biračke odbore, a da bi zatim ta mjesta prodavale velikim strankama.

Tako će, naprimjer u Cazinu, u biračkim odborima, sjediti osobe u ime stranaka za koje nikad nisu ni čule, poput Saveza za Stari Grad ili pak Komunističke partije iz Tuzle, za koju je Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka CIK-a nakon prošlih izbora upozorila da nije ispoštovala odredbe člana 11. Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Već decenijama se veće i jače političke stranke, osim kupovine biračkih odbora od stranaka čije je postojanje formalno, također upuštaju i u razmjenu mjesta u biračkim odborima. Naprimjer, predominantno federalna stranka mijenja mjesta u odborima sa strankom iz RS-a, jer tamo nemaju kandidata niti svojih birača.

Portal mojcazin tako je prošle sedmice optužio vladajuću A SDA da je zbog biračkih odbora ušla u predizborno “bratstvo” sa SNSD-om, HDZ-om i drugim strankama. U Cazinu su male šanse da postoje osobe iz ovih stranaka, ali su još manje šanse da su direktori javnih preduzeća. Kao primjer imenovan je Seadin Badić (direktor Sportske dvorane) u ime Komunističke partije, Ibrahim Tatarević (direktor Vodovoda) u ime HDZ-a.

S druge strane, u Ljubuškom, predsjednik na biračkom mjestu Grab 1 je Marin Kraljević, koji aktivno sudjeluje u lokalnoj kampanji HDZ-a, kao predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Grab.

Ova pojava dešava se svugdje u BiH, stranke se tokom kampanje mogu i sukobljavati, udarati u ratne doboše, ali kada treba obmanuti birače, onda saradnja teče glatko.

Nije do mene

Jučer je byka objavila još jedan primjer u Mostaru, gdje je predsjednik Asocijacije mladih SDA Alen Jaganjac član biračkog odbora u ime Srpske liste. Obično ova nelogična povezanost biva skrivana kodom političkog subjekta, za Srpsku listu to je 02368, sve kako se ne bi dizala graja nakon što lokalni CIK odštampa rješenja o sastavu biračkih odbora.

– Mediji su to prenosili, a vi ste me prvi evo kontaktirali. Što se tiče SDA, to njih morate pitati, a ja jesam njihov član. Lično ne znam kako se moje ime našlo na tom spisku pod tom šifrom. Nije do mene, kazao nam je Jaganjac.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.