Milo Đukanović: I unuci će se boriti protiv velikosrpskog nacionalizma

by nedim
| 8:27
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je izjavio da “ideja velike Srbije konzumira Crnu Goru” i da “je u toku restauracija velikosrpskog nacionalizma”.

Đukanović je, gostujući na RTCG-u, rekao da „nema nikakve sumnje da živimo u vremenu restauracije velikodržavnih nacionalizama, prije svega velikosrpskog nacionalizma“.

On je naveo da su se zemlje regiona prerano obradovale nakon poraza takve politike devedesetih i povjerovale da je „ta ideja sahranjena“.

Đukanović kaže da očigledno nije, i „ne zna da li će ikada biti sahranjena na Balkanu“.

On je rekao da postoji realna opasnost da će se unuci boriti protiv velikosrpskog nacionalizma, kao što su to nekada činili djedovi Crne Gore.

„Ideja velike Srbije konzumira Crnu Goru, pokušava da je posrbi, a onda učini sastavnim dijelom virtuelnog srpskog svijeta“.

Đukanović ističe da se stigme i političari menjaju, ali ideja i politika ostaju iste.

„Srbija želi da izgradi poziciju regionalne sile i neke vrste patrona nad onim što su, ne samo prava i kvalitet života Srba u regionu, već prostorima koje su oni zacrtali kao srpske“. Jedan od njih, kako kaže Đukanović, je i Crna Gora.

On je postavio pitanje „odakle Srbiji pravo da ispoljava tu vrstu paternalizma“, pravdajući je time da su prava Srba ugrožena.

Vlasti Srbije je optužio da ugrožavaju i „destabilišu susjedne države“. Kaže da političari u Srbiji nisu došli do zaključka da je takva politika pogrešna, već samo „da nije imala dovoljno dobro vrijeme i okolnosti“.

Trenutno su na snazi dobre međunarodne prilike za Srbiju da pokuša da ostvari ideju velike države, smatra Đukanović.

On je to ocijenio kao „tragikomičan postupak“, koji može imati ozbiljne posljedice.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.