Prihodi se mjere stotinama miliona KM: Proizvodnja obuće predvodi bh. ekonomiju

by nedim
| 13:15

Proizvodnja obuće u Bosni i Hercegovini u protekle tri godine generisala je prihod od 322 miliona KM od čega je 273 miliona KM ostvareno kroz izvoz, rezultat je analize Poslovnih novina i bonitetne kompanije LRC BIS.

Sa 85 posto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu iza proizvodnje koksih peći, a sa 31. decembrom 2017. godine, ukupno 108 kompanija bavilo se ovom djelatnošću te upošljavalo 14.790 radnika i radnica. Osim činjenice da predvodi cijelu bh. ekonomiju, proizvodnja obuće krucijalno utiče na manje bh. sredine s obzirom da top 10 kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor-Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor.

”Korištenjem business intelligence sistema na godišnjem nivou, odnosno, ažuriranjem godišnjih finansijskih izvještaja, možemo doći do smjernica i putokaza gdje i u kojim industrijama bi trebalo poduzeti određene aktivnosti kako bismo unaprijedili poslovni ambijent. Također, ovo je važno zbog toga da kompanijama omogućimo da kroz poticaje i strategiju poboljšaju poslovni ambijent, ali i da te industrijske grane ostvare što bolje rezultate”, istakao je izvršni direktor LRC BIS, Emil Kučković, te naveo potrebu saradnje države i kompanija kako bi se kreiralo bolje poslovno okruženje.

Vodeći privredni događaj u Bosni i Hercegovini – “100 najvećih u BiH”, 31. dodjela priznanja najboljim kompanijama u BiH, održat će se 26. septembra u hotelu Hills u organizaciji Poslovnih novina i suorganizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz podršku LRC-a. Na jednom mjestu okupit će se vodeći ljudi bh. privrede, koji stoje na čelu 800 malih, srednjih i velikih preduzeća koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.