Nagrada Srđan Aleksić dodijeljena Đenani Kaminić, Maji Nikolić i Mireli Huković Hodžić

by nedim
| 16:23

Maja Nikolić (Foto: Arhiv)

Nagrada Srđan Aleksić za profesionalno izvještavanje ove godine pripala je Đenani Kaminić, novinarki televizije N1, objavili su organizatori dodjele nagrade, a piše N1.

Druga nagrada je pripala novinarki Radija Slobodna Europa Maji Nikolić, a treća novinarki BH radija Mireli Huković Hodžić.

Prema obrazloženju žirija novinarka N1 televizije Đenana Kaminić kontinuirano prati i izvještava o životima običnih ljudi, tragajući za pozitivnim primjerima suživota, posebno u politički podijeljnom Mostaru i Hercegovini. Svojim prilozima Đenana, prema mišljenju žirija, nastoji udahnuti ljudskost i podsjeća ne samo da je suživot moguć, nego da ga mi već živimo. Njezine priče često su povod i drugim medijima da se pozabave istom ili sličnom tematikom.

Maja Nikolić po drugi put dobija novinarsku nagradu Srđan Aleksić uz obrazloženje žirija da su njezine priče o manjinskim, marginaliziranim i ranjivim grupama društveno odgovorne, i da u kontinuitetu i samoincijativno pronalazi ljude koji svojim postupcima dokazuju da različitosti nisu prepreka, već bogatstvo.

Novinarka BH radija Mirela Huković Hodžić nagradu dobija za, između ostalog, serijal priloga o današnjoj Srebrenici koju predstavlja kroz usta mladih ljudi koji otvoreno i emotivno govore kako savladavaju prepreke kako bi sebi sagradili bolju budućnsot u gradu koji se, kako kažu Mirelni sugovornici, ubija po drugi put. Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Na ovogodišnji natječaj za novinarsku nagradu Srđan Aleksić pristiglo je ukupno 19 prijava novinarki i novinara i 2 prijedloga nevladinih organizacija, a o najboljima su odlučivali novinari Tatjana Sekulić, Vanja Stokić, Almir Panjeta te Berislav Jurič. Na Međunarodni dan mira, 21. rujna, u Muzeju Grada Zenica u Zenici, s početkom u 19 sati, svečano će se, po osmi put, dodijeliti novinarska nagrada Srđan Aleksić.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost. Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH. Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost.

(TI/N1)