Bilo žustrih momenata: Završen sastanak Harisa Vranića i Sebije Izetbegović

by nedim
| 10:02
  •  
  •  
  •  
  •  

0504 vranic

Završen je sastanak kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića i Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu na kojem je prisustvovao i premijer KS Edin Forto.

Generalna direktorica KCUS-a nije bila raspoložena za davanje izjave, dok je Edin Forto poručio da će sve informacije biti poznate tokom dana, piše Oslobođenje.

– Dvije su stvari su dovedene u pitanje. U medijima su objavljena dva pisma. Oni tvrde da jedno pismo ne postoji, odnosno prvo objavljeno, za drugo pismo tvrde da postoji, i da to nije pismo nego dopis kao interna komunikacija. Gdje se anesteziolozi potpisali i gdje problematiziraju ti respiratori, kazao je premijer KS Edint Forto.

– Potrebno nam je da institucije rade svoj posao. Neću ići u detalje. Mi ćemo se pismeno obratiti Federalnom ministarstvu da oni potvrde ovu naredbu. Mi moramo ići raditi sada po ovom pitanju, poručio je Forto kratko nakon sastanka


Vranić je u svom obraćanju nakon sastanka rekao da je trajavo više od dva sata i da je u pojedinim momentima bilo žustrih momenata.

– Klinički centar nije prihvatio naš zaključak koji je u potpunosti ispravan. Oni su imali zaključak koji je neprihvatljiv sa naše strane. Moramo se definitiv bolja komunikacija između KCUS-a i nas, poručio je on.

– Sve naše pokušaje su odbili, a imali su zahtjev da potpišemo da je sve bilo po zakonu. Sto smo mi odbili, kazali su nakon sastanka

Podsjetimo, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak danas u devet sati generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju a na temu uslova rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

U odgovoru iz KCUS-a su naveli da je jučer zasjedao Krizni štab ove ustanove i da da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.