Šokantne tvrdnje novinara o stanju u KCUS: Ljudi su umirali zbog problema sa kisikom

by nedim
| 7:56
  •  
  •  
  •  
  •  

0404 respirator sa

Nakon što je u javnost plasirano anonimno pismo koje je navodno potpisao određeni broj anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). U njemu su iznesene kritike na račun uslova u toj bolnici i radu kineskih respiratora. Pismo ipak nije potpisano niti je službeno dostavljeno medijima.

Kenan Kešmer, jedan od urednika portala Raport, govorio je o ovom pismu, i iznio nove detalje o stanju na KCUS-u. Kako on kaže pismo je potpisalo 17 anesteziologa, te da se od njih sada traži da potpišu “kontra pismo”, i da Menadžment KCUS-a vrši ogroman pritisak na njih, piše Oslobođenje.

-Anesteziolozima je alarm za pobunu bilo svjedočenje Sebije u slučaju „Respiratori“, kada je rekla da ona ne može vršiti procjenu respiratora, jer je ginekolog, tada su shvatili da će sve svaliti na njih. Pokušavao sam doći do posljednjeg dijela pisma u kojem su navedena imena ljekara, ali nisam uspio, kaže Kešmer i nastavlja iznositi u najmanju ruku dramatične detalje:

-Na KCUS-u se dešavalo da nestane kisika na sat, umiralo je po sedmero ljudi, znam konkretne slučajeve, ima osoba koje su radile javne poslove, kazao je on i dodao da ne zna da li je iko preživio respirator, jer ne postoje zvanični podaci.

-Za pismo sam čuo prije 3 dana, Nisam ga htio objaviti dok nisam dobio potvrdu iz tri različita izvora koji nisu međusobno povezani, jedan od njih radi na KCUS-u. Ljekari su u oktobru poslali prvo pismo i upozorili da imaju problem sa kisikom, nakon toga stigao demant kako je to laž. Mjesec dana nakon toga tehnička služba KCUS-a je poslala dopis Sebiji u kojem piše da ne valja kisički sistem, kompletna tehnička služba nakon toga dobila otkaz, tvrdi Kešmer.

Kaže da je dugo razmišljao o tome da li da objave pismo ljekara, a onda je došao do procjene da je od javnog značaja da se objavi.

-Ovo je ratno stanje, plaćamo zdravstveno osiguranje, imamo pravo znati šta se dešava, poručio je Kešmer gostujući na Face televiziji.

 Podsjećamo, nakon ovog pisma, sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu također poslali otvoreno pismo javnosti u kojem su negirali sve navode o neuslovnosti i nehumanosti rada u njihovoj bolnici.

Demantovali su tvrdnje da nisu željeli primiti teško oboljele pacijente, međutim ni riječi nije rečeno o problemu sa kisikom i respiratorima. Oni kažu da “navodi u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru uposlenika, ne pomažu nikome, a ponajmanje pacijentima i građanima”.

Sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su sinoć poslali otvoreno pismo javnosti u kojem su negirali sve navode o neuslovnosti i nehumanosti rada u njihovoj bolnici.

Demantovali su tvrdnje da nisu željeli primiti teško oboljele pacijente, međutim ni riječi nije rečeno o problemu sa kisikom i respiratorima. Oni kažu da “navodi u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru uposlenika, ne pomažu nikome, a ponajmanje pacijentima i građanima”.

{youtube}hnZaodSeClk{/youtube}

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.